PREPOVEDI

Ne boste verjeli, česa v tej evropski državi na stranišču po 22. uri ne smete početi

Gre za urbani mit ali ne?
Fotografija: FOTO: Patchanan Promunat/getty images
Odpri galerijo
FOTO: Patchanan Promunat/getty images

Nihče vam ne more preprečiti uporabe stranišča sredi noči. Vendar po opravljeni veliki potrebi ne splaknite stranišča. Tako vsaj velja, če živite v najemniškem stanovanju v Švici, ki ima tanke stene. 

V večini predpisov za najemnike v stanovanjskih stavbah v Švici je zapisano, da je treba spoštovati hišni red in ne motiti sosedov med 22. in 7. uro.

Hišni red se razlikuje od stavbe do stavbe, seznam prepovedanih dejavnosti pa je odvisen od debeline sten v stavbi, števila stanovanj in profila najemnikov.

Na seznamu prepovedanih dejavnosti so številne hrupne dejavnosti – na primer gradbena dela, zabave, igranje inštrumenta ali sesanje. Če živite v stavbi s tankimi stenami, je to lahko tudi splakovanje stranišča.

Prepoved le urbani mit? 

Po spletu sicer krožijo zgodbe, da je pravilo o nesplakovanju stranišča po 22. uri urbani mit, ki nima veliko skupnega z realnostjo. A ni čisto tako.

Seznam prepovedanih dejavnosti v stanovanjski hiši je običajno določen v pogodbah o najemu stanovanja, najemniki pa ga morajo pred vselitvijo podpisati in se z njim strinjati. Tako nihče ni prisiljen narediti nekaj, s čimer ni bil seznanjen.

FOTO: Getty images
FOTO: Getty images

In najboljši način za razlago prepovedi večernega splakovanja stranišča v Švici je, da je spuščanje vode v stranišču po 22. uri sicer zakonito, vendar tudi ni nezakonito, če najemniška agencija v imenu lastnika stavbe postavi takšne omejitve v najemno pogodbo in kaznuje najemnike, če ne upoštevajo pravil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije