Nasilje v ZDA se še stopnjuje, policist ubil neoboroženega mladeniča na kolenih

Pod drobnogledom tudi obračun z mladim Bosancem.
Fotografija: Krvavečega možakarja so preprosto pustili ležati sredi ulice. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Krvavečega možakarja so preprosto pustili ležati sredi ulice. FOTO: Reuters

»Kar se je zgodilo Georgeu Floydu, se v tej državi dogaja vsak dan, v izobraževanju, v zdravstvu in na vseh drugih področjih življenja. Čas je, da vstanemo in v Georgeevem imenu rečemo: Umaknite svoja kolena z naših vratov!« je med spominsko slovesnostjo, ki odmeva po svetu, pretresen povedal sloviti aktivist in duhovnik Al Sharpton.
...
...

Temnopoltemu 46-letniku so se poklonili tudi z osem minut in 46 sekund dolgim molkom, kolikor mu je policist Derek Chauvin, zdaj obtožen nenaklepnega umora, s kolenom pritiskal na vrat, da je izdihnil, po ZDA pa še naprej divjajo protesti zaradi brutalnih rasističnih obračunov in nasilja policije, ki pa, kot kaže, še ne jenja. V javnost je pricurljal posnetek dogodka izpred trgovine v Kaliforniji, kjer so prijeli več domnevnih roparjev, tudi 22-letnega Seana Monterroso: medtem ko je ta klečal na pločniku z rokami, dvignjenimi nad glavo, ga je policist, ki je sedel v avtomobilu, hladnokrvno ustrelil. Prepričan naj bi bil, da ima v rokah pištolo, a Sean je zaradi domnevne zmote umrl pozneje v bolnišnici. Veliko prahu dviguje tudi obračun z Američanom bosanskega rodu Dženanom Čamovićem; ta naj bi med spopadom s policijo v New Yorku moža postave zabodel, nato so ga preostali policisti prerešetali s kroglami: proti Dženanu so jih izstrelili 22 in ga z osmimi zadeli, tako da je mladenič v kritičnem stanju. Policisti so se branili, češ da so bili prepričani, da je 20-letni Bosanec terorist, kar naj bi dokazovale tudi sporne objave na družabnih omrežjih, zgroženi svojci pa zahtevajo preiskavo, saj so prepričani, da se je Dženan le branil in da so možje postave zgodbo prikrojili.

Ameriško javnost sta razburila tudi newyorška policista, ki sta 75-letnega protestnika porinila na tla, da je začel po padcu krvaveti. Moža postave in vsi njuni kolegi so ga nato ranjenega pustili ležati, dokler mu nista priskočila na pomoč zdravstvena delavca. Policista so že suspendirali in uvedli preiskavo. Zaradi nasilja se mora zagovarjati celo predsednik ZDA: Ameriška zveza za državljanske svoboščine je vložila tožbo proti vladi zaradi nasilništva nad protestniki v ponedeljek, ko jih je Donald Trump ukazal razgnati izpred Bele hiše. Vse več je tudi pozivov za zmanjšanje sredstev za policijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije