NOVA ZELANDIJA

Napovedali vojno kadilcem: brez tobaka do leta 2025?

Nova Zelandija sprejela ostro protikadilsko zakonodajo. Nasprotniki zakona opozarjajo na razcvet črnega trga.
Fotografija: Nova Zelandija je sprejela ostro protikadilsko zakonodajo. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Nova Zelandija je sprejela ostro protikadilsko zakonodajo. FOTO: Leon Vidic/delo

Nova Zelandija je ta teden sprejela zakonodajo, s katero namerava izkoreniniti kajenje med mladimi. Pa tudi ne tako mladimi. Novi zakon določa, da tobak in tobačni izdelki ne bodo dosegljivi za nikogar, ki je rojen po 1. januarju 2009. To pomeni, da se bo starostna meja dvigovala iz leta v leto. Teoretično bi torej moral nekdo, ki bi čez 50 let želel kupiti cigarete, dokazati, da je star najmanj 63 let.

A zdravstvene oblasti računajo, da bo kajenje izkoreninjeno že dosti prej: za cilj so si postavili leto 2025, ko naj bi Nova Zelandija postala država brez tobaka. Novi zakon tudi radikalno zmanjšuje število prodajalcev tobačnih izdelkov s 6000 na 600, poleg tega pa določa tudi najvišjo količino nikotina, ki ga lahko vsebujejo cigarete.

»Nobenega razloga ni, da bi dovoljevali prodajo izdelkov, ki ubijejo polovico ljudi, ki jih uporabljajo,« je v parlamentu izjavila ministrica za zdravje Ayesha Verrall. »In s sprejemom te zakonodaje se bo to ustavilo.« Po njenih besedah bo zdravstveni sistem prihranil milijarde, ki bi sicer šle za zdravljenje bolezni, ki jih povzroča kajenje, kot so rak, srčno-žilne bolezni, kapi in amputacije. Zakon naj bi po njenem prepričanju poskrbel za generacijske spremembe in zagotovil več zdravja med mladimi. Zakon je bil v parlamentu sprejet s 76 proti 43 glasovom.

Pomisleki ostajajo

Vsi pa le niso prepričani o koristnosti tako strogih predpisov. Liberarna stranka ACT opozarja, da bodo številne male trgovine po Novi Zelandiji propadle, ker ne bodo več smele prodajati cigaret. »Zakonu nasprotujemo, ker je preprosto slab. Novozelandcem to ne bo prineslo boljšega življenja,« je dejala podpredsednica stranke Brooke van Velden. Po njenem prepričanju bo postopna prepoved kajenja ustvarila močan črni trg; prohibicija nikoli ni delovala in je vedno imela neželene posledice.

Nova zakonodaja pa se ne loteva vejpanja, ki je na Novi Zelandiji že zdaj bolj priljubljeno od kajenja. Po statističnih podatkih trenutno kadi osem odstotkov odraslih Novozelandcev, medtem ko jih je pred desetimi leti kadilo 16 odstotkov. Po drugi strani zdaj vejpa 8,3 odstotka odraslih, pred šestimi leti pa manj kot odstotek. Večji delež kadilcev je med staroselskimi Maori, med katerimi jih kadi petina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije