PANIKA ZARADI VIRUSA

Napovedal supervirus, ki bi lahko ubil 33 milijonov ljudi

Na Kitajskem so začeli graditi bolnišnico za tisoč pacientov. Zgrajena naj bi bila v šestih dneh.
Fotografija: Znanstveniki napovedujejo hitro širjenje virusa. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Znanstveniki napovedujejo hitro širjenje virusa. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Ne, ni bila baba Vanga ali Nostradamus, ampak eden najbogatejših Zemljanov. Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je leta 2018 opozoril, da bi nov supervirus pobil 30 milijonov ljudi v samo šestih mesecih. Na konferenci je opozoril, da je potrebno vojaško natančno načrtovanje, da bi patogenom preprečili uničenje Zemlje. Tedaj je dodal, da se pristojni ne zavedajo dovolj, kako resna je situacija.

»Svet bi se moral pripraviti na pandemijo tako, kot se vojska pripravlja na vojno. To vključuje simulacije in druge vaje, da bi lahko bolje razumeli, kako se bolezni širijo in kako se soočati s karantenami in komunikacijo, da bi minimalizirali paniko,« je pozval tedaj. Predvajal je videosimulacijo, ki jo je pripravil inštitut za nadzor bolezni. Ta je prikazal, kako bi močno nalezljivi in smrtonosni patogeni, ki se prenašajo po zraku, kot je bila španska gripa leta 1918, potekali danes. Napovedal je, da bi v samo pol leta umrlo 33 milijonov ljudi.
Bill Gates je že pred časom opozoril, da bi se morali na viruse bolje pripraviti. FOTO: Reuters
Bill Gates je že pred časom opozoril, da bi se morali na viruse bolje pripraviti. FOTO: Reuters

Na njegove besede so se spomnili zdaj, ko je svet pred novo globalno pandemijo. Nova vrsta koronavirusa se je začela širiti iz kitajskega mesta Vuhan konec lanskega leta. Pred dnevi so kitajske oblasti zaprle mesto, od tedaj pa še 13 mest. Skupaj v teh mestih živi okoli 40 milijonov ljudi. Da bi preprečili ali pa vsaj zajezili širjenje virusa, so zaprli tudi številne turistične atrakcije in javni prometni sistem. V Vuhanu so začeli pospešeno graditi novo bolnišnico, ki naj bi imela tisoč postelj. Kakšna panika vlada na Kitajskem zaradi virusa, dokazuje tudi podatek, da naj bi bolnišnico postavili v samo šestih dneh, paciente naj bi začela sprejemati 3. februarja.Zaradi virusa je umrlo 26 ljudi. Novo vrsto koronavirusa, ki povzroča pljučnico, so med drugim zaznali na Tajskem, v Vietnamu, Singapurju, na Japonskem, v Južni Koreji, Tajvanu, Nepalu in ZDA.

Britanski in ameriški znanstveniki so napovedali, da bi bilo do začetka februarja z virusom lahko okuženih do 350 tisoč ljudi, in to samo v Vuhanu. Prepričani so, da je diagnosticiran le en primer izmed 20.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas