UKRAJINA : RUSIJA

Napoved vojne? Streljanje na ladjo, ranjena mornarja

Spet je napeto med Rusijo in Ukrajino.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Handout Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Handout Reuters

KIJEV – Rusija je streljala na ukrajinske ladje in jih zasegla, so sporočile ukrajinske oblasti. Pri tem sta bila dva mornarja ranjena. Rusija in Ukrajina sta se zapletli v incident nedaleč od polotoka Krim. Ladja ruske obalne straže je trčila v enega od ukrajinskih vlačilcev v »odkrito agresivnem dejanju«, je že zjutraj sporočila ukrajinska mornarica. Do incidenta je prišlo, ko so tri ladje ukrajinske mornarice, vključno z dvema manjšima bojnima ladjama, plule proti pristanišču Mariupol v Azovskem morju. Rusija je ukrajinske ladje obtožila, da so nezakonito vstopile v njene vode in namerno izzvale konflikt. Ruska varnostna agencija FSB je sporočila, da so ukrajinske ladje izvedle »provokativno dejanje« in da »je njihov cilj jasen: ustvariti konfliktne situacije v tej regiji«.

Ruska ladja je sicer na ukrajinskem vlačilcu povzročila škodo na motorju, trupu in zaščitni ograji. Kljub temu so ukrajinske ladje nadaljevale svojo pot. Ukrajina trdi, da je rusko stran obvestila o poti svojih ladij. Gre za pot, ki jo ladje morajo prepluti, če želijo doseči Azovsko morje. Že septembra se je ukrajinska mornarica pritoževala zaradi domnevnih ruskih provokacij proti ladjam na isti poti.

Ukrajinska mornarica je sporočila, da so ruski specialci v Črnem morju po streljanju zasegli tri ukrajinske ladje, pri čemer sta bila ranjena dva ukrajinska mornarja. Rusija se na navedbe še ni odzvala.



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije