VOJNA

Napetost se stopnjuje: izraelske sile so že vstopile v Gazo

V spopadih je na obeh straneh umrlo že približno 3000 ljudi.
Fotografija: Izraelski vojaki na meji z Gazo. FOTO: Amir Cohen Reuters
Odpri galerijo
Izraelski vojaki na meji z Gazo. FOTO: Amir Cohen Reuters

Teden dni po nepričakovanem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael se ob napovedani kopenski ofenzivi izraelske vojske na območje Gaze nasilje med stranema nadaljuje. Izraelska vojska je v petek zvečer sporočila, da so njene kopenske sile ponekod v območje Gaze že vstopile.

Izrael se je na napade Hamasa odzval z napadi in blokado območja Gaze. V spopadih je na obeh straneh doslej umrlo že približno 3000 ljudi. V napadih Hamasa je bilo ubitih okoli 1300 Izraelcev, povračilni ukrepi Izraela pa so med Palestinci zahtevali približno 1900 življenj. Ranjenih je bilo več tisoč ljudi.

Izraelska vojska je v petek pozvala k preselitvi približno 1,1 milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave. Za to je postavila 24-urni rok, kasneje pa je sporočila, da bodo evakuacije trajale dlje.

Vrstijo se pozivi Izraelu k preklicu ukaza, med drugim so Združeni narodi opozorili, da v tako kratkem času ni mogoče evakuirati več kot milijona ljudi. Posvarili so pred uničujočimi humanitarnimi posledicami. Svetovna zdravstvena organizacija pa je opozorila, da bo na jug Gaze nemogoče evakuirati ogrožene bolnike, Unicef pa, da najvišjo ceno plačujejo otroci.

Palestinci medtem množično bežijo proti jugu Gaze. Združeni narodi so v petek opozorili, da je v Gazi razseljenih že 423.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije