NAGOVOR NARODA

Napeto in dramatično: ob Trumpovem nagovoru tekle solze (VIDEO)

Senat naj bi danes zavrnil odpoklic Trumpa.
Fotografija: Trump je ponovno razjezil demokrate. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Trump je ponovno razjezil demokrate. FOTO: Reuters

Že tako razgreto politično ozračje v ZDA, kjer bodo novembra predsedniške volitve, je še dodatno razgrel predsednik ZDA Donald Trump s svojim zadnjim nagovorom ljudstva v tem mandatu. V nekaj več kot eni uri je predstavil svoj pogled na dosedanji mandat in podal vizijo tistega, kar sledi. Niti enkrat ni omenil postopka odpoklica, ki ga je kongres sprožil proti njemu, končal pa naj bi se v senatu, kjer naj bi glasovali proti Trumpovemu odpoklicu z mesta predsednika.

Trump je poskrbel za nekaj potez, ki dvigujejo prah in ki kažejo, kako napeto je med demokrati in republikanci. Ob prihodu na govorniški oder bi se moral rokovati z voditeljico demokratov in predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, namesto tega pa je tej svoji ostri kritičarki le izročil kopijo svojega govora in njeno iztegnjeno roko gladko ignoriral. Na odziv Pelosijeve ni bilo treba dolgo čakati; namesto tradicionalne najave v smislu 'v veliko čast mi je, da vam lahko napovem predsednika', je preprosto rekla: 'Dame in gospodje, predsednik ZDA.' Nekaj sekund kasneje pa je papirje s Trumpovim govorom teatralno raztrgala vsem na očeh.



Ko je predsednik govoril o pravici do nošenja orožja, so morali očeta otroka, ki je bil ubit v streljanju na Floridi leta 2018, odstraniti iz dvorane, ker je glasno nasprotoval Trumpovemu mnenju. Tudi sicer so Trumpov nagovor večkrat prekinili; republikanci z vzkliki odobravanja, demokrati pa so večinoma sedeli s kamnitimi obrazi ali pa so jezno tulil.

Townsend Williams je presenetil ženo Amy in njuni hčerki. FOTO: Reuters
Townsend Williams je presenetil ženo Amy in njuni hčerki. FOTO: Reuters
Govor je Trump večkrat prekinil, da bi pozdravil svoje goste. Med njimi je bil Juan Guaidó, vodja opozicije v Venezueli, ki ga ZDA kar priznavajo za venezuelskega predsednika. Predstavil je 13-letnika iz Arizone, ki želi postati astronavt, kontroverznemu radijskemu voditelju Rushu Limbaughu, ki ima raka na pljučih, pa je prva dama Melania Trump okoli vratu pripela predsedniško medaljo svobode. Limbaugh je ob tej časti komaj zadrževal solze.

​Solz pa ni mogla zadržati mati dveletne Ellie, ki se je rodila v 21. tednu nosečnosti. Trump ju je predstavil, ko je govoril, kako veliko so dosežki ameriške medicine. Omenil je tudi Kaylo Mueller, mlado ameriško humanitarno delavko, ki so jo ubili pripadniki Islamske države. Ob prisotnosti njenih staršev je dejal, da so akcijo za likvidacijo voditelja Islamske države Al Bagdadija poimenovali po njej. Nato je pozdravil vdovo in njenega 13-letnega sina ameriškega vojaka, ki je bil žrtev eksplozije bombe v Iraku, in rekel, da je moral tudi zaradi tega umreti iranski general Kasem Solejmani.

Solze pa so tekle v potokih, ko je omenil Amy Williams, katere mož je že četrtič v Afganistanu, njunih dveh hčera pa ni videl že sedem mesecev. Za Amy je imel posebno presenečenje: »Nocoj imamo posebno presenečenje, vaš mož se je vrnil, nocoj je tukaj z nami!« Skoraj vsa dvorana pa je tedaj vzklikala: »ZDA, ZDA!«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije