FRANCIJA NAPADENA

Kri tekla v cerkvi, moški in ženska obglavljena (VIDEO)

Nekaj ur kasneje napad z nožem na policiste v Avignonu. V Savdski Arabiji napad na francoskem konzulatu.
Fotografija: Napad z nožem v Nici. FOTO: Eric Gaillard Reuters
Odpri galerijo
Napad z nožem v Nici. FOTO: Eric Gaillard Reuters

Najmanj tri osebe so umrle, več ljudi pa je bilo ranjenih v napadu z nožem v Nici. Napad se je začel okoli 9. ure, ko se je v cerkvi Notre-Dame začenjala maša. Okolico so preplavili oboroženi policisti, javnost pa so pozvali, naj se ne približujejo.

Župan Nice Christian Estrosi je potrdil, da je domnevni napadalec v rokah policije, ki ga je ustrelila. Odpeljali so ga v bolnišnico. Napadalec je po besedah župana nenehno ponavljal Alah Akbar (arabsko Bog je velik) tudi, ko so mu dali zdravila. Župan se je policiji zahvalil za hiter odziv. Dodal je, da vse kaže na teroristični napad.

Po poročanju tujih medijev sta dve osebi umrli, in sicer moški in ženska, ki sta bila obglavljena. Ženska, ki je bila v napadu huje ranjena, je umrla v bližnjem baru, kamor se je zatekla.
 
Preberite tudi:

Prizor iz cerkve groze, ob katerem zaledeni kri (FOTO + VIDEO)
















Napad se je zgodil le dan za tem, ko je notranji minister opozoril, da je teroristična grožnja v državi zelo velika, in približno dva tedna za tem, ko je bil francoski učitelj Samuel Paty obglavljen v domnevnem islamističnem napadu v Parizu. Motiv za napad naj bi bila karikatura preroka Mohameda, ki naj bi bila tudi povod napada 18-letnega Pakistanca na dve osebi pred uredništvom satirične revije Charlie Hebdo.

V Nici pa je še vedno živ tudi spomin na teroristično dejanje 14. julija 2016, ko je napadalec s tovornjakom zapeljal v množico, ki je slavila obletnico padca Bastilje. Tedaj je umrlo 86 ljudi, skoraj 500 je bilo ranjenih.

Razmere v Franciji so napete, za proteste v številnih islamskih državah je poskrbel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je zagovarjal objavo karikatur. Sledil je diplomatski spor s turškim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ki je Macrona pošiljal na psihiatrično zdravljenje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije