PROTICOVIDNI UKREPI

Namesto PCT odslej samo še PC

Pri sosedih sprejeli veliko ostrejše ukrepe kot pri nas, čeprav imajo manj aktivnih okužb kot v Sloveniji.
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

V Avstriji zaradi skokovitega povečanja novih okužb z novim koronavirusom zaostrujejo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. Od danes tako za dostop do večine področij javnega življenja velja pravilo PC, kar pomeni, da so storitve na voljo le tistim, ki so covid 19 preboleli ali so cepljeni, ne pa več tudi testiranim.

Kaj se je odločila vlada?

Kot je v petek odločila avstrijska vlada, velja pravilo PC povsod tam, kjer je doslej veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), torej za starejše od 12 let med drugim za obisk gostinskih lokalov, kulturnih in športnih ustanov, prireditev z več kot 25 osebami ter za koriščenje storitev, kot je na primer frizer. Ta pogoj velja tudi za bivanje v hotelih, ne pa za obisk trgovin, kjer pa je obvezno nošenje zaščitnih mask FFP2, tako kot v muzejih in knjižnicah.

Na delovnem mestu je še vedno potreben negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem se upošteva tudi hitre antigenske teste, kar je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA predvsem posledica manjše dostopnosti PCR-testiranja na določenih območjih. V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu 19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR-test.

Oseba velja za cepljeno, če je od drugega odmerka minilo manj kot devet mesecev, sicer je potreben tretji odmerek cepiva proti covidu 19.

Visoke številke

V Avstriji so v nedeljo zabeležili 8554 novih primerov covida 19. Dan prej so z 9943 pozitivnimi testi dosegli novo najvišje dnevno število novih primerov od začetka pandemije. V intenzivnih enotah bolnišnic zdravijo 365 bolnikov s to boleznijo. Ob tem v državi narašča zanimanje za cepljenje proti covidu 19. Samo v soboto so cepili skoraj 32.000 ljudi, od tega je bil vsak tretji prvič cepljen.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas