MOČNO SNEŽENJE

Največ snega v pol stoletja

Madrid z okolico ohromljen, grozi še mraz. Smrtne žrtve tudi na Japonskem.
Fotografija: Špance je ohromila snežna pošiljka. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Špance je ohromila snežna pošiljka. FOTO: Susana Vera/Reuters

Evropa je v primežu snega in ledu, snežno neurje Filomena pa je povsem ohromilo Madrid in osrednji del Španije. Zaradi vremena so zaprte številne ustanove, tudi šole in sodišča ter kulturne ustanove, snežna odeja pa ovira hojo po pločnikih in promet.

Obstali so avtobusi, železniški promet deluje okrnjeno, tako tudi letališče Barajas, poročajo tamkajšnji mediji o najhujšem snežnem neurju v zadnjih 50 letih. Ceste pomaga čistiti tudi vojska, za lopate so poprijeli številni prostovoljci, ki odstranjujejo sneg na dovozih v bolnišnice in zdravstvene ustanove. Okoli 500 prebivalcev Madrida in okolice je moralo prenočiti v začasnih bivališčih, denimo športnih centrih, približno sto kupcev in zaposlenih pa je za dve noči obtičalo v nakupovalnem središču. Številni zdravstveni delavci so ogrozili svoje življenje in se na delo odpravili kar peš, poročajo mediji o požrtvovalnosti tistih, ki so v hudi uri pomagali najranljivejšim. Filomena je vzela najmanj štiri življenja, številni so poškodovani; v Madridu je nepretrgano snežilo kar 30 ur; zapadlo je okoli 60 centimetrov snega, snežna odeja pa je zaradi hitrega padca temperatur pomrznila in ustvarila ledeno past; napovedane so nove padavine, mraz pa naj bi pritiskal najmanj do četrtka. Neprizanesljive zimske razmere povzročajo tudi preglavice pri razdeljevanju cepiva proti covidu-19 in hrane, zato so poskrbeli za konvoje s policijskim spremstvom, da bi zagotovili pravočasno distribucijo regionalnim oblastem.
Številne ceste so neprevozne. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Številne ceste so neprevozne. FOTO: Sergio Perez/Reuters

Nič kaj dobrega se ne obeta niti naši južni sosedi, kjer poročajo o obilni snežni pošiljki in močnem vetru, ki težave povzroča predvsem v prometu, neprehodne in zaprte so številne ceste po državi, konec tedna pa pričakujejo nove padavine in še nižje temperature. Snežno neurje pa je doletelo tudi obalna območja Japonske, kjer je predvsem med čiščenjem velikih količin snega umrlo osem ljudi, več kot 240 pa je poškodovanih.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije