NI ŠE DOBRO

Najnovejši podatki: to so najbolj nevarni kraji za okužbo na Hrvaškem

Jelko Kacin je spregovoril o epidemiološki sliki na Hrvaškem.
Fotografija: FOTO: Mimi Podkrižnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Mimi Podkrižnik, Delo

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci predstavil graf o številu okuženih v posameznih hrvaških županijah, iz katerega izhaja, da se situacija z okužbami še ne pomirja. Primorsko-goranska županija je varna, število novookuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev tam znaša le 8,44.
 
Preberite tudi:

Napovedane spremembe na zelenem in rdečem koronaseznamu





Jadranske županije so večinoma v rumenem območju, kar pomeni, da sta potrebni tam povečana pozornost in previdnost. V Istri in Splitu so v zadnjih 14 dneh zabeležili okoli 22 novookuženih na 100 tisoč prebivalcev, v Zadrski županiji 29, prav tako v Dubrovniško-neretvanski županiji ...
 
Preberite tudi:

Blamaža na Hrvaškem, stanje še bolj alarmantno, kot so mislili



Ko gre za obalne županije, je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila Splitsko-dalmatinska županija, v kateri so tako kot v sredo potrdili devet okužb. V Zadrski županiji so imeli štiri nove primere, po enega okuženega so imeli v Istrski in Šibensko-kninski. Iz Primorsko-goranske županije so sporočili, da od srede niso imeli novookuženih, tako kot jih niso imeli niti v šestih drugih celinskih županijah.



Med varnimi županijami so med drugim tudi regije Hrvaške, ki ležijo v bližini slovenske meje. Na grafu so najbolj varne županije, torej z najmanj okuženimi v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev v zelenem območju: Primorsko-goranska županija, Varaždinska, Medžimurska, Koprivniško-križevska ...



Močno okužene županije so na grafu obarvane rdeče. Med njimi so Osiješko-baranjska županija, Vukovarsko-sremska, Brodsko-posavska in tudi mesto Zagreb, kjer pogostost znaša  44 okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev.

Kacin je opozoril, da so ob dopustovanju nujni samozaščitno vedenje, ohranjanje varnostne razdalje, higiena rok ter seveda izogibanje krajem z veliko koncentracijo drugih ljudi – polnih gostinskih lokalov, nočnih klubov, je še poudaril vladni govorec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije