BO POČILO?

Najnovejše s Putinovega seznama za odstrel: se želi znebiti krvoločnega zaveznika?

Če bo paravojaška skupina Wagner zdesetkana v neuspešnem poskusu zavzetja Bahmuta, na katerega je Jevgenij Prigožin stavil vse, bi ga ruski predsednik zlahka odstavil.
Fotografija: Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin. FOTO: Zaslonski Posnetek/youtube
Odpri galerijo
Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin. FOTO: Zaslonski Posnetek/youtube

Jevgenij Prigožin, vodja ruskih Wagnerjevih plačancev, je padel v nemilost Kremlja. Vse več je znakov, da bi se ga lahko ruski predsednik Vladimir Putin znebil, za to pa izkorišča razmere v vzhodnoukrajinskem mestu Bahmut.

image_alt
To je najbolj črn scenarij: Putin napade bazo v Nemčiji, Nato se mora odzvati ...

Prigožin je bil prepričan, da bo tam dvignil rusko zastavo, in je vložil celotno premoženje, da bi usposobil 40.000 plačancev za boj. Vendar mu to po dolgotrajni krvavi bitki in neverjetnih izgubah ni uspelo, nato pa je obtožil rusko obrambno ministrstvo, da ga sabotira.

Bahmutska klavnica za Prigožinovo eliminacijo?

Številni analitiki menijo, da so njegove obtožbe utemeljene in da rusko vojaško vodstvo uporablja bahmutsko klavnico za eliminacijo Prigožina kot potencialne politične sile in grožnje Kremlju.

image_alt
Izdan nalog za prijetje Vladimirja Putina. Kaj bo naredil ruski predsednik?

Prigožin je tako nedavno dejal, da potrebuje vojsko za zaščito pristopov proti Bahmutu in za boj proti sovražniku za vsak meter.

A ravno ko je najbolj potreboval podporo rednih ruskih sil in dobavo streliva, se je obrambni minister Sergej Šojgu odločil, da se bo pretvarjal, da tega ne sliši.

Wagner je postopoma osvojil Bahmut in zdaj drži vzhodni del mesta, vendar se zdi, da nima dovolj sil, da bi ukrajinsko vojsko pregnal iz preostalega dela mesta.

Inštitut za proučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu ocenjuje, da Šojgu izkorišča priložnost za namerno zapravljanje wagnerjevcev v Bahmutu, da bi oslabil Prigožina in zmanjšal njegove ambicije po uspehu in vplivu v Kremlju.

image_alt
Šef Putinovih plačancev s fotografijo pobitih vojakov: »To je eno od mest, kjer zbiramo mrtve«

Minister mu namreč ni oprostil kritik zaradi nesposobnosti v Ukrajini in slabo vodene mobilizacije. Tako je šef plačancev zdaj bolj izoliran kot kdaj prej. V ponedeljek je s Kremljem povezan komentator Aleksej Muhin obtožil Prigožina, da ima politične ambicije, celo predsedniške. Za Putina to pomeni – izdajo.

image_alt
Dramatične besede Putinovih vojakov: »To je vse, kar je ostalo od mojega voda« (VIDEO)

Toda Prigožin je takoj odvrnil: »Nimam političnih ambicij, prosim, dajte nam strelivo.« Če bo Wagner zdesetkan v neuspešnem poskusu zavzetja Bahmuta, na katerega je Prigožin stavil vse, bi ga Putin zlahka odstavil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije