SMRTONOSNO

Teslov najnevarnejši izum v strogi tajnosti: nihče ni vedel za znanstvenikovo temačno stran

V sobi hotela Clinton se je skrivala nevarna skrivnost.
Fotografija: Nikola Tesla, fotografija Napoleona Saronyja, 1890. FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Nikola Tesla, fotografija Napoleona Saronyja, 1890. FOTO: Wikipedija

Poznavalci del znanstvenika Nikole Tesle znajo povedati, da je bil rojen pred svojim časom, nekateri njegovi izumi pa še danes niso pravilno razumljeni. Zaradi Teslovega briljantnega uma smo prišli do številnih odkritij na področju elektrotehnike, fizike in radijske tehnologije.

Nekaj najpomembnejših:

  • sistem izmeničnega toka;
  • miniaturni električni oscilator;
  • proizvodnja rentgenskih žarkov;
  • radijski valovi in ​​daljinski upravljalnik.

In čeprav je večina njegovih izumov koristila celotnemu človeštvu, bi njegov najmračnejši izum koristil le tistim s sprevrženim umom.  

Žarek smrti

Tesla je zadnje dni svojega življenja, ko je padel v velike finančne dolgove, preživel v hotelu Clinton. Da bi jih poravnal, se je domislil, da bi lahko to storil z enim od svojih izumov. Tako se je rodil žarek smrti. Gre za napravo, ki bi pošiljala žarke delcev skozi zrak s tako energijo, da bi na razdalji 400 kilometrov lahko uničili sovražnikovo vojsko, vojsko z milijonom vojakov ali pa letalsko floto z 10.000 letali. Zanimanje za tovrstno orožje so pokazale vse svetovne velesile, vključno z ZDA in Sovjetsko zvezo.

Ko so Teslo leta 1943 našli mrtvega v hotelski sobi, so Američani takoj preiskali prostore v upanju, da najdejo skrivno in nevarno orožje. Med njimi je bil John G. Trump, stric 45. predsednika ZDA, ki je dejal, da se je, preden je odprl škatlo s smrtonosno vsebino, zbal za svoje življenje. A v leseni škatli z opozorilom, da lahko nepravilno odpiranje povzroči detonacijo, ki bi uničila New York, ni bilo ničesar razen merilnih instrumentov, znanih kot Wheatstonov mostiček, s katerim so do konca prejšnjega stoletja merili električni upor. Tako kot marsikateri njegovi izumi tudi orožje z delci ni bilo nikoli izdelano. Je pa FBI leta 2016 javnosti razkril 250 dokumentov, ki ponujajo svež vpogled v Teslovo življenje in zadnje obdobje njegovega delovanja. Dokumenti vsebujejo tudi nove informacije o zloglasnem orožju.

To sicer ni bilo prvič, da je Tesla želel s svojimi odkritji poplačati dolgove. Leta 1915 je bil namreč prisiljen prodati Wardencliffov ali Teslov stolp, da bi pokril dolg, ki si ga je nakopal v hotelu Waldorf-Astoria.

image_alt
Einsteinova zakonska pravila vas bodo zgrozila: kar je prestajala žena, si ne morete predstavljati

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije