Najmanjši ptič ali dinozaver?

Osupljiva najdba odlično ohranjenega bitja v jantarju. Ne morejo ga oživiti kakor znanstveniki v Jurskem parku.
Fotografija: Ker so se ohranila tudi mehka tkiva, so lahko izdelali njegovo podobo. VIR: Kitajska znanstvena akademija
Odpri galerijo
Ker so se ohranila tudi mehka tkiva, so lahko izdelali njegovo podobo. VIR: Kitajska znanstvena akademija

Ptič ali dinozaver? Manjša od ptičice, starejša kot tiranozaver in odlično ohranjena. Znanstveniki so v Mjanmaru našli kar 100 milijonov let staro vrsto letečega dinozavra, odlično ohranjenega v jantarju.

In vse kaže, da gre za najmanjšega odkritega dinozavra, si manejo roke arheologi in vneto proučujejo lobanjo živalce vrste Oculudentavis khaungraae. »Ko sem prvič zagledala to drobno bitje, sem ostala odprtih ust,« je povedala paleontologinja Jingmai O'Connor, vodja projekta, o katerem so poročali v reviji Nature.

Ali je ptič ali dinozaver, je zdaj vprašanje, a strokovnjaki domnevajo, da bo obveljala druga možnost. Lobanja živalce je dolga le dobrih sedem milimetrov, izračuni tako kažejo, da je bilo bitje manjše kot najmanjši ptič, ki ga poznamo danes, čmrlji kolibri. Oculudentavis khaungraae je po vsej verjetnosti lovil insekte, pri tem so mu pomagale izjemno velike oči in ostri zobje, ugotavljajo znanstveniki.


»Njegova podoba je resnično nenavadna,« še ocenjuje O'Connorjeva in pojasnjuje, da primerki, ki jih odkrijejo v jantarju, v nasprotju s fosili v kamnu ohranijo tudi mehka tkiva, zaradi česar lahko znanstveniki ugotovijo celo barvo in morfologijo bitja. »Lahko bi bil ptič, a tudi dinozaver, saj ima lobanja lastnosti obeh. Lahko pa bi šlo celo za neko tretjo, neznano vrsto,« še sklene O'Connorjeva in pristavlja, da lahko odkritje pomeni novo prelomnico: če gre za najmanjšega ptiča, ta primerek dokazuje, da so se majhne velikosti razvile že mnogo prej, kot so domnevali, torej že pred 201–145 milijoni let.

Teenie Weenie ali Drobižek, kot so strokovnjaki ljubkovalno poimenovali najdbo, je resda odlično ohranjen in ponuja sledi DNK, a to še ne pomeni, da bi lahko bitje oživili, kot je pred več kot četrt stoletja ponazoril Steven Spielberg v spektakularnem Jurskem parku, so še pristavili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije