ZADNJE SLOVO OD KRALJICE

Najbolj žalosten, a veličasten dan: to je bil največji pogreb po Titu (FOTO)

Po sprevodu skozi London in Windsor so Elizabeto II. položili v družinsko grobnico v cerkvi sv. Jurija.Dogajanje sem spremljala z mislijo, da sem del zgodovine, nam je z Otoka sporočila koroška gimnazijka Ajda.
Fotografija: Krsto je poleg preostalega razkošja krasil venec s sporočilom Karla III. FOTO: Gareth Cattermole/Reuters
Odpri galerijo
Krsto je poleg preostalega razkošja krasil venec s sporočilom Karla III. FOTO: Gareth Cattermole/Reuters

Najboj žalosten, a obenem najbolj veličasten dan v britanski zgodovini, poročajo mediji na Otoku, ki se je včeraj povezal v slovesu od ljube vladarice in k žalovanju ter čaščenju njenega bogatega življenja pritegnil milijarde po svetu. Več kot dva milijona obiskovalcev se je zgrnilo v britansko prestolnico, da bi k poslednjemu počitku pospremili Elizabeto II.

Od kraljice, ki je zasedala prestol več kot sedem desetletij, se je v Westminstrski opatiji poslovilo 2200 pripadnikov britanskega dvora, osebnih prijateljev, politikov, diplomatov, gospodarstvenikov, cerkvenih dostojanstvenikov, kronanih glav z vsega sveta in pa predstavnikov vojske, policije, zdravstva, izbranih društev in organizacij, ki jih je vdano podpirala, dogodek pa so prek televizije spremljale več kot štiri milijarde ljudi, v Londonu in drugod po Otoku so ga predvajali prek velikih zaslonov in celo v kinematografih.

Njena želja so bile dude

Britanski dvor je vabila za pogreb, ki je prvi na Otoku z državnimi častmi po slovesu od Winstona Churchilla 1965. in največji po pogrebu Josipa Broza - Tita (bilo je 8. maja 1980, udeležilo se ga je 209 delegacij iz 127 držav, štirje kralji, pet princev, šest predsednikov parlamenta, 31 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad in 47 zunanjih ministrov), poslal na vse konce sveta.

V London so se zgrnile množice ljudi. FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
V London so se zgrnile množice ljudi. FOTO: Jason Cairnduff/Reuters

Počaščeni so se odzvali predstavniki več kot sto držav, med njimi tudi naš predsednik Borut Pahor, vabila niso prejeli le tisti, s katerimi Združeno kraljestvo nima vzpostavljenih diplomatskih odnosov in proti katerim je uvedlo gospodarske sankcije.

Vse oči so bile seveda uprte v kraljevo družino, ki je v veličastnem sprevodu peš s 142 pripadniki mornarice pospremila krsto, položeno na topniški voz, iz Westminstrske palače do opatije, v kateri je kraljica vstopila v zakon daljnega 1947., v kateri so jo 1953. kronali in v kateri se je 2002. poslovila od kraljice matere.

Mimogrede, topniški voz so prvič uporabili ob pogrebu kraljice Viktorije, z njim so k poslednjemu počitku pospremili tudi Jurija VI. V prvi vrsti so ob spremstvu dud, ki so bile kraljičina želja, korakali kralj Karel III. s sorojenci, princeso Anne ter princema Andrewom in Edwardom, za njimi vnuki, valižanski princ William in princ Harry ter Peter Phillips; po številnih ugibanjih Andrew in Harry vendarle nista nosila vojaške uniforme, prvi zaradi spolnega škandala, drugi zaradi svoje odločitve, da zaživi zunaj monarhije, ampak sta nastopila v civilu, ozaljšana z medaljami.

V opatiji so se sprevodu pridružili še drugi člani kraljeve družine, Camilla, kraljica žena, sir Timothy Laurence, Sophie, grofica Wesseška, Kate, valižanska princesa, devetletni princ George in sedemletna princesa Charlotte ter Meghan, vojvodinja Susseška; prišla je tudi Sarah Ferguson, nekdanja vojvodinja Yorška in bivša žena princa Andrewa, a se zaradi statusa ločenke ni udeležila sprevoda.

Otroci in vnuki so korakali za krsto. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
Otroci in vnuki so korakali za krsto. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters

Zbrane so nato z bogoslužjem, pridigo in molitvijo ter branjem med drugimi povezali dekan opatije David Hoyle in canterburyjski nadškof Justin Welby ter premierka Liz Truss, ki jo je kraljica potrdila na položaj le dva dneva pred smrtjo. Ganljiv obred je spremljala glasba, ustvarjena posebej za pogreb, odzvanjal je tudi Psalm 23, Gospod je moj pastir, ki je kraljico pred 75 leti pospremil v zakon s Filipom Mountbattenskim.

Cvetje z domačih vrtov

Poleg političnih obrazov so opatijo zapolnjevale kronane glave, najbližje britanskim, Karlu III. nasproti je sedela danska kraljica Margrethe, dobra prijateljica pokojne, ki letos slavi svoj zlati jubilej na prestolu; prišli so predstavniki vseh preostalih evropskih dvorov, celo nekdanji španski kraljevi par Juan Carlos in Sofia, pa japonski cesar in cesarica ter jordanski kralj in kraljica.

Obred, med katerim mnogi niso zadrževali solza, so sklenili z dvema minutama tišine in britansko himno, ki se po novem znova glasi Bog varuj našega kralja!, sledil pa je drugi pogrebni sprevod, obsijan s soncem in ob spremljavi zvonov Big Bena, do Wellingtonovega slavoloka, od koder so kraljico odpeljali domov, v Windsor. Krsto, prekrito s kraljevo zastavo, je ob preostali razkošni simboliki krasila krona iz več kot 3000 dragih kamnov, izstopal pa je venec, ki ga je naročil kralj, navdušeni vrtnar, sestavljen iz cvetja in zelenja z vrtov kraljevih palač, z osebnim, na roko spisanim sporočilom materi: »V ljubeč in vdan spomin.«

Tudi v Windsor so se zgrnile množice žalujočih podanikov, svoji vladarici pa so se na poti poklonili tudi kobila Emma in dva od njenih številnih corgijev, Sandy in Mick. Elizabeto II. so po še enem sprevodu, topovskih salvah, v spremstvu dud, ob ploskanju množic in po maši zadušnici, ki se je je udeležilo 800 povabljencev, zvečer pokopali v družinskem krogu v cerkvi sv. Jurija.

Po sedmih desetletjih neverjetne vladavine, v kateri je kljub številnim zasebnim, političnim in družbenim pretresom ohranila dostojanstvo in ugled monarhije ter svoje družine, so jo položili v grobnico k možu, s katerim je uživala v dolgem in srečnem zakonu, materi, očetu in sestri. 

Vojvodinja Susseška, kraljica žena, valižanska princesa in grofica Wesseška ter princ George in princesa Charlotte so se sprevodu pridružili v opatiji. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Vojvodinja Susseška, kraljica žena, valižanska princesa in grofica Wesseška ter princ George in princesa Charlotte so se sprevodu pridružili v opatiji. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

ni nujna

V London je bil povabljen tudi naš predsednik, v dvorcu Lancaster House se je vpisal v žalno knjigo. FOTO: Jonathan Hordle/Reuters
ni nujna V London je bil povabljen tudi naš predsednik, v dvorcu Lancaster House se je vpisal v žalno knjigo. FOTO: Jonathan Hordle/Reuters

Po enournem obredu v opatiji je sledil sprevod do Wellingtonovega slavoloka. FOTO: Frank Augstein/Reuters
Po enournem obredu v opatiji je sledil sprevod do Wellingtonovega slavoloka. FOTO: Frank Augstein/Reuters

Zgodovinski dogodek so spremljale milijarde po svetu. FOTO: Andrew Boyers/Reuters
Zgodovinski dogodek so spremljale milijarde po svetu. FOTO: Andrew Boyers/Reuters

Tisoče podanikov je pisalo zgodovino tudi v Windsorju, ki je bil zadnji dve leti kraljičin dom. FOTO: Lee Smith/Reuters
Tisoče podanikov je pisalo zgodovino tudi v Windsorju, ki je bil zadnji dve leti kraljičin dom. FOTO: Lee Smith/Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije