MAGNITUDA 8,2

Nagnalo vam bo strah v kosti: grozljivo tresenje tal (VIDEO)

Po močnem potresu so se oglasile sirene.
Fotografija: Tla se nikakor niso hotela umiriti. FOTO: Twitter, Cheikabah
Odpri galerijo
Tla se nikakor niso hotela umiriti. FOTO: Twitter, Cheikabah

Ob 8.15 po slovenskem času je Aljasko stresel potres z magnitudo 8,2. Žarišče šestega najmočnejšega v zgodovini ZDA je bil na globini 35 kilometrov, okoli 165 kilometrov severovzhodno od Sand Pointa, mesteca z okoli 1000 prebivalci.

Na spletu se je pojavil posnetek, na katerem je vidno, kako močno so se tresla tla.Glavnemu potresu so sledili še štirje popotresni sunki z magnitudami 6,2 ter 5,6, 4,7 in 4,6.

Po potresu so se oglasile sirene in naznanile nevarnost cunamija.Agencija RS za okolje (Arso) je objavila podatek, da so vzdolžni valovi (pojavljajo se vzporedno s smerjo širjenja vala) od žarišča potresa do opazovalnice v Ljubljani potovali približno 12 minut, prečni valovi (nihanja se pojavijo pravokotno (normalno) v smeri širjenja vala) pa 22 minut.Tokratni potres je bil najmočnejši po letu 1965. Najmočnejši potres v ZDA je imel marca 1964 magnitudo 9,2. Žarišče je bilo v okolici Anchoragea, največjega mesta na Aljaski. Tla so se tresla nekaj minut, potres pa je sprožil ogromen val, ki je zajel ameriško zahodno obalo in terjal 250 smrtnih žrtev.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas