NA SODIŠČU

Nadškofa spoznali krivega prikrivanja spolnih zlorab

Prikrival je zlorabe štirih ministrantov. 
Fotografija: Prikrival je sprevržena dejanja duhovnika Jamesa Fletcherja. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Prikrival je sprevržena dejanja duhovnika Jamesa Fletcherja. FOTO: Shutterstock

CANBERRA – Avstralsko sodišče je danes nadškofa Philipa Wilsona spoznalo za krivega prikrivanja spolnih zlorab, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja storil duhovnik. Nadškof Adelaida je s tem postal najvišji dostojanstvenik katoliške cerkve na svetu, ki je obtožen in spoznan za krivega prikrivanja spolnih zlorab duhovnikov. Sodišče ga je spoznalo za krivega, ker je prikrival spolne zlorabe štirih ministrantov, ki jih je zagrešil duhovnik James Fletcher. 67-letni Wilson je na sojenju na sodišču v Newcastlu aprila dejal, da ni vedel za zlorabe Fletcherja, ko je bil sam pomočnik duhovnika v Maitlandu.

Umrl v ječi

Fletcher je bil leta 2004 obsojen zaradi spolnih zlorab devetih otrok. Umrl je v ječi dve leti kasneje. Na sojenju je Wilson tudi zanikal, da bi mu nekatere žrtve zaupale, da so bile spolno zlorabljene.

Ena od žrtev, bivši ministrant Peter Creigh, je na sojenju pričal, da je Wilsonu podrobno opisal zlorabe leta 1976, pet let po tem, ko je bil zlorabljen. Še eden od žrtev je na sodišču pričal, da mu je pri spovedi povedal o zlorabah. Takrat je bil star 11 let. Povedal je, da ga je Wilson obtožil, da laže, in mu naložil pokoro.

Grozita mu dve leti zapora

Wilson je izrazil razočaranje zaradi razsodbe sodišče in napovedal proučitev zakonskih možnosti. Kazen naj bi mu izrekli junija, grozita pa mu največ dve leti zapora. Njegovi zagovorniki so sicer štirikrat skušali doseči razveljavitev sojenja zaradi zdravstvenega stanja nadškofa, ki ima zgodnjo fazo alzheimerjeve bolezni.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije