ARMAN SOLDIN

Na vzhodu Ukrajine ubit novinar rojen v Sarajevu (FOTO)

Med obstreljevan-jem mesta Časiv Jar žrtev uslužbenec francoske tiskovne agencije AFP.
Fotografija: Ob smrti mladega novinarja se vrstijo odzivi o nevarnosti poklica. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Ob smrti mladega novinarja se vrstijo odzivi o nevarnosti poklica. FOTO: Facebook

V obstreljevanju blizu mesta Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je bil ubit videokoordinator francoske tiskovne agencije AFP Arman Soldin, so povedali novinarji, ki so bili priča napadu. Tiskovna agencija je Soldinovo smrt označila za grozen opomin na tveganje in nevarnost, s katerima se vsak dan soočajo novinarji v Ukrajini.

"Od prvih ur konflikta je bil pogumno na fronti," je zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

V torek popoldne se je s skupino novinarjev in enoto ukrajinskih vojakov odpravil na teren. Zahodno od Bahmuta so se znašli v ruskih zračnih napadih, 32-letni Soldin pa je zaradi poškodb umrl. Preostali novinarji niso bili poškodovani. Soldin je bil francoski državljan, rojen v Sarajevu, leta 2015 je začel delati za AFP. Bil je del prve ekipe, ki je bila poslana v Ukrajino kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja lani. Od septembra je nato živel v Ukrajini, od koder je redno potoval na fronto na vzhodu in jugu države.

Opomin na tveganje

»Celotna agencija je zaradi Armanove izgube zelo prizadeta. Njegova smrt je grozljiv opomin na tveganje in nevarnost, s katerima se vsak dan soočajo novinarji, ki poročajo o konfliktu v Ukrajini,« je poudaril glavni izvršni direktor AFP Fabrice Fries. Ubitemu novinarju se je že poklonil francoski predsednik Emmanuel Macron. »Od prvih ur konflikta je bil pogumno na fronti, da bi ugotavljal dejstva in nas informiral,« je na twitterju zapisal Macron in dejal, da deli »bolečino njegovih sorodnikov in vseh njegovih sodelavcev«.

Arman Soldin je bil v Ukrajini vse od začetka ruske invazije.
Arman Soldin je bil v Ukrajini vse od začetka ruske invazije.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je poudarila, da je novinarstvo temelj svobodne družbe, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je dejal, da je v mislih z njegovo družino in bližnjimi ter s celotno družino AFP. »Svoje življenje je posvetil obveščanju sveta o resnici. Njegova zapuščina in njegov namen bosta živela naprej,« je v sporočilu na twitterju zapisalo ukrajinsko obrambno ministrstvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije