ZAMENJAVA

Na tiho postal eden najmočnejših na svetu

Objavljeno 22. januar 2020 10.19 | Posodobljeno 22. januar 2020 10.19 | Piše: Staš Ivanc

Z umikom soustanoviteljev je najvišji položaj v Googlu oziroma Alphabetu prevzel Sundar Pichai.

Z ženo Anjali. FOTO: Reuters
Proti koncu lanskega leta sta soustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin presenetila z novico, da se po več kot dvajsetih letih umikata z vodstvenih funkcij Googla oziroma njegove krovne družbe Alphabet. Vlogo izvršnega direktorja Alphabeta, ene največjih tehnoloških korporacij na svetu, bo prevzel dosedanji šef Googla Sundar Pichai. No, Page in Brin se umikata le iz soja žarometov, saj bosta še vedno imela ključno besedo pri sprejemanju velikih odločitev; skupaj imata 51 odstotkov glasovalnih pravic v podjetju, čeprav imata v lasti le šest odstotkov Alphabeta.

Iz Indije v ZDA

Medtem ko je že skoraj vsakdo slišal za šefa Facebooka in Amazona Marka Zuckerberga in Jeffa Bezosa, pa je Sundar Pichai razmeroma neznan zunaj visokotehnološke industrije. A kljub temu je na tiho postal eden najmočnejših ljudi na svetu, saj vodi megadružbo, ki je vpeta v vse pore vsakdanjega življenja, naj gre za iskanje po internetu, mobilni operacijski sistem android, ki ga uporablja skoraj devet desetin vseh pametnih telefonov na svetu, ali pa za oblačne storitve in spletne videe (youtube) ter razvoj umetne inteligence.

image
Sundar Pichai je decembra postal izvršni direktor Alphabeta, krovne družbe, pod katero spada Google. FOTO: Reuters
V Indiji rojeni Sundar Pichai (letnik 1972) se je po študiju na ugledni tehnološki univerzi Kharagpur v domovini in nato po podiplomskem študiju na ameriških univerzah Stanford in Wharton pri Googlu zaposlil leta 2004, kjer je hitro napredoval od vodje razvoja spletnega brskalnika chrome prek elektronske pošte gmail in Googlovih zemljevidov do operacijskega sistema android, dokler leta 2015 v obdobju prestrukturiranja Googla oziroma ustanovitve krovne družbe Alphabet ni postal izvršni direktor Googla. Njegov umirjeni, a odločni pristop k delu se je obrestoval.
Medtem ko sta Page in Brin počasi lezla v ozadje, je Pichai postajal novi obraz Googla.

»Sundar prinaša globoko strast do tehnologije za naše uporabnike, partnerje in zaposlene,« sta ob njegovem imenovanju zapisala Page in Brin, ki sta Google, tako kot številni drugi ameriški računalniški startupi, zasnovala in zagnala v garaži. »Nikomur drugemu nisva bolj zaupala od dneva, ko je bil ustanovljen Alphabet, in ne vidiva nikogar, ki bi bil primernejši za vodenje Googla in Alphabeta.«

Logična izbira

image
Soustanovitelja Googla Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno) se nikoli nista rada izpostavljala v javnosti. FOTO: Reuters
Sundar Pichai je bil logična izbira za vrhovnega šefa Googla oziroma Alphabeta. Medtem ko sta Page in Brin počasi lezla v ozadje, je on postajal novi obraz Googla. Ko se je Google zaradi vprašanja zasebnosti in varnosti uporabnikov moral zagovarjati v Washingtonu, je bil Pichai tisti, ki se je srečal s predsednikom Donaldom Trumpom. Prav tako je bil glavni zagovornik Googla in Alphabeta v sklopu protimonopolističnih preiskav.

In Pichai bo imel polne roke dela. Google oziroma Alphabet je na tapeti zveznih in državnih politikov zaradi tržnega monopolizma in zasebnosti uporabnikov, po drugi strani pa se mora ukvarjati tudi z lastnimi zaposlenimi, ki čedalje glasneje opozarjajo na nepravilnosti oziroma nečednosti v podjetju, čeprav to še vedno velja za enega najboljših delodajalcev v ZDA. Zaposleni so izrazili tudi skrb zaradi Googlovega sodelovanja s Pentagonom pri razvoju umetne inteligence in predlaganem projektu iskalnika s Kitajsko. Ukvarjati se bo moral tudi z nekdanjimi zaposlenimi, ki Google oziroma Alphabet obtožujejo, da so bili odpuščeni, ker so hoteli delavce povezati v sindikat in organizirati proteste proti vodstvu.

Zgodba o uspehu

Sundar Pichar se je leta 2011 menda aktivno zanimal za službo pri Twitterju, leta 2014 pa je bil v igri za izvršnega direktorja Microsofta. A ostal je pri Googlu, za kar je bil bogato poplačan: v zadnjih petih letih je prejel za skoraj milijardo dolarjev Googlovih delnic (zadnji paket delnic ob imenovanju za izvršnega direktorja Alphabeta znaša 240 milijonov dolarjev oziroma 216 milijonov evrov), njegova plača pa znaša dva milijončka na leto, kar tudi ni slabo. No, v primerjavi s Pageem in Brinom, ki sta z okoli 62 in 60 milijardami dolarjev osebnega premoženja na 9. in 10. mestu Forbesove lestvice najbogatejših, je njegovo premoženje pravzaprav skromno. A če pomislimo, da izhaja iz ne ravno premožne družine, ki je živela v dvosobnem stanovanju, z bratom pa je spal v dnevni sobi, je njegovo življenje resnična zgodba o uspehu.

Sundar zasebno
Sundar Pichai je poročen z ljubeznijo iz študijskih let Anjali, s katero ima dva otroka, sina Kirana in hčer Kavyo. Rad ima kriket in nogomet, delovni dan pa vedno začne s skodelico čaja in omleto – in izvodom poslovnega časnika Wall Street Journal.
Deli s prijatelji