BOJNI TANKI

Na Poljsko prispeli prvi španski leopardi za Ukrajino, španska vojska jih ne uporablja že več kot deset let

Pred pošiljanjem v Ukrajino so jih temeljito obnovili in testirali za uporabo. Madrid zavrača možnost, da bi Ukrajini poslal katerega od novejših, naprednejših modelov, češ da jih potrebuje španska vojska.
Fotografija: Španska obrambna ministrica Margarita Robles. FOTO: Jon Nazca, Reuters
Odpri galerijo
Španska obrambna ministrica Margarita Robles. FOTO: Jon Nazca, Reuters

Na Poljsko je prispelo prvih šest od desetih španskih bojnih tankov leopard, je sporočila španska obrambna ministrica Margarita Robles. Tanki, ki so na Poljsko prispeli na krovu transportne ladje, so namenjeni Ukrajini za njeno obrambo proti ruski agresiji.

»Z obrambo Ukrajine ne branimo samo ozemeljske celovitosti in suverenosti države, ampak podpiramo tudi pravico do legitimne samoobrambe, ki je zapisana v Ustanovni listini ZN,« je Roblesova dejala na srečanju s kolegoma iz Nemčije in Francije Borisom Pistoriusom in Sebastienom Lecornujem v Madridu.

Španija bo Ukrajini dostavila tanke leopard 2A4, ki so jih v soboto odpremili iz severnošpanskega pristanišča Santander. Gre za starejšo različico nemških tankov leopard 2A6.

image_alt
Poglejte, kakšne tanke Biden pošilja v Ukrajino (FOTO)

image_alt
Ukrajina bo dobila nemške bojne tanke leopard

Naprednejše modele potrebuje španska vojska

Tankov, ki jih pošilja v Ukrajino, španska vojska ne uporablja že več kot deset let. Prej so jih temeljito obnovili in testirali za uporabo. V zadnjih nekaj tednih se je za njihovo uporabo v Španiji usposabljalo 55 Ukrajincev.

Madrid bo Ukrajini dobavil še štiri leoparde tega tipa. Ukrajina je medtem od Nemčije že prejela 18 sodobnih tankov leopard 2A6, Kijevu pa so svoje tanke challenger dobavili tudi Britanci, ki pa števila dobavljenih tankov niso sporočili.

Španija ima skupno 347 tankov leopard, od tega jih je 108 starejše različice 2A4, 239 pa novejšega tipa 2A6, ki je v Španiji znan tudi kot 2E. Madrid zavrača možnost, da bi Ukrajini poslal katerega od novejših, naprednejših modelov, češ da jih potrebuje španska vojska.

Bojno letalo šeste generacije

Medtem so se obrambni ministri treh držav tudi uradno dogovorili o naslednji fazi razvoja evropskega bojnega letala, znanega kot FCAS (Future Combat Air System), glede katerega so zadevne strani načelni dogovor dosegle novembra lani.

FCAS naj bi bil operativen od leta 2040 naprej in naj bi nadomestil sedanja letala eurofighter. Pistorius je ob tem poudaril, da razvojni čas ni v nasprotju z njegovim nedavnim ukazom o skrajšanju postopkov pri naročanju obrambnih storitev.

»Govorimo o bojnem letalu šeste generacije, ki bo letelo tudi, ko mene že dolgo ne bo več,« je dejal nemški minister in dodal, da projekt potrebuje stabilno politično vodenje in podporo. Prvi prototip novega letala bi bil sicer lahko nared leta 2028.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije