IZBRUH VULKANA

Na Kanarskih otokih silovita eksplozija, dim in vulkanski pepel (VIDEO)

Na La Palmi je izbruhnil vulkan.
Fotografija: Zadnji vulkanski izbruh na La Palmi je bil oktobra 1971, ko je vulkan Teneguia lavo bruhal več kot tri tedne. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Zadnji vulkanski izbruh na La Palmi je bil oktobra 1971, ko je vulkan Teneguia lavo bruhal več kot tri tedne. FOTO: Youtube

Na La Palmi, enem od španskih Kanarskih otokov, je danes izbruhnil vulkan. V občini El Paso na jugu otoka je ob tem odjeknila silovita eksplozija, nad otokom pa se je dvignil oblak dima in vulkanskega pepela.

La Palma je sicer del vulkanske verige Cumbre Vieja. Izbruh so pričakovali, saj so na območju v minulih dneh zabeležili več tisoč potresnih sunkov, tla pa so se ponekod dvignila, kar je znak, da se pod njimi nabira magma.O evakuaciji vseh več kot 80.000 prebivalcev La Palme oblasti ne razmišljajo, so pa prebivalce južnega dela otoka pozvale, naj si za primer evakuacije pripravijo najnujnejšo prtljago, vključno z mobilnimi telefoni, osebnimi dokumenti in morebitnimi zdravili. Dejansko evakuirali so danes le okoli 40 ljudi, ki se težko gibajo, iz vasi v neposredni bližini vulkana.

Zadnji vulkanski izbruh na La Palmi je bil oktobra 1971, ko je vulkan Teneguia lavo bruhal več kot tri tedne. La Palma sicer drugače od bolj znanih otokov, kot so Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote in Tenerife, ni najbolj priljubljena med turisti.


 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas