PRI SOSEDIH

Na Hrvaškem vse več respiratornih obolenj, v petih dneh za covidom-19 umrlo 50 ljudi

Za letošnjo sezono je tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem značilen zgodnji in hud porast obolenj, podobnih gripi.
Fotografija: FOTO: Tina Horvat 
Odpri galerijo
FOTO: Tina Horvat 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 385 novih primerov okužbe z virusom sars-cov-2, število aktivnih primerov pa je danes 2375, so sporočili s hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Umrlo je osem oseb, v zadnjih petih dneh pa skupno 50. Beležijo tudi več bolnikov z gripo in respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Za letošnjo sezono je tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem značilen zgodnji in hud porast obolenj, podobnih gripi. Močnejša kot prejšnja leta je tudi sezona okužb z RSV.

Do 24. decembra minulega leta so na Hrvaškem zabeležili skupno 1759 obolelih za gripo, so sporočili s HZJZ. To je več kot podvojena številka iz tedna prej, ko so jih zabeležili 716.

Največ primerov okužbe z virusom gripe na sto tisoč prebivalcev je bilo v brodsko-posavski, požeško-slavonski in krapinsko-zagorski županiji. Največ obolelih je med otroki v predšolski in šolski dobi, najmanj pa med osebami, starejšimi od 65 let.

Zdravniki na Hrvaškem opozarjajo, da se bo število respiratornih obolenj po koncu praznikov samo še povečevalo.

"Število obolelih za covidom-19 se je stabiliziralo, njeno veličanstvo korona pa se je malo umaknilo, tako da so prostor našli vsi drugi respiratorni povzročitelji - streptokok, respiratorni sincicijski virus, v velikem zamahu je gripa," je v ponedeljek dejala direktorica klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotič za hrvaško televizijo RTL.

Dodala je, da so pričakovali porast števila okužb, ne pa tudi tega, da bodo virus gripe, RSV in podobni virusi prisotni hkrati.

Markotićeva v prihodnjih dnevih pričakuje opazno rast števila okužb, zato je zlasti starejše pozvala k cepljenju. Cepivo proti gripi, ki ga uporablja Hrvaška, deluje tudi proti trenutno prevladujočemu sevu gripe A/H1N1, kako učinkovito je proti drugim sevom, pa bo znano ob koncu sezone gripe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije