Bomo letos sploh lahko počitnikovali v »lepi njihovi«? Hrvati imajo odgovor

Kakšne nastanitve bi lahko iskali domači in tuji gostje na Hrvaškem, če se bodo meje odprle? Kako bo v Sloveniji?
Fotografija: Večer v marini v mestu Hvar, kot smo ga bili vajeni do zdaj. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Večer v marini v mestu Hvar, kot smo ga bili vajeni do zdaj. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pandemija koronavirusa je že globoko prizadela svetovni turizem. Nihče natanko ne ve, kdaj bodo države uspešno zajezile koronavirus in kdaj bi se spet lahko odprle meje za potovanja. Vsaj tista, s katerimi lahko na želeno destinacijo pridemo z osebnim avtomobilom. Turizem po koronavirusu bo drugačen, kot smo ga poznali pred pandemijo, in temu se bodo morali prilagoditi tudi ponudniki.


Turizem bo drugačen


Izkušnja, ki jo trenutno doživljamo ob epidemiji, se bo poznala tudi v načinu dojemanja turizma in željah turistov. »Trendi gredo v smeri manjših skupin, krepitve higiene, prav tako se kaže večja naklonjenost turističnim proizvodom, ki vključujejo manj interakcij med ljudmi. Tako bodo konkurenčno prednost imela podjetja z avtomatiziranimi recepcijami in storitvami, poslovanje s karticami za dostop do prostorov in storitev,« je za STA navedla Tanja Mihalič z ljubljanske ekonomske fakultete. »Trend brezpapirnega poslovanja bo verjetno izločil papirnate obrazce in njihovo ročno izpolnjevanje, prospekte, bankovce, kovance in žetone, zaželene bodo denarne kartice in čas bo pravi za digitalni denar,« je še prepričana sogovornica.

Množični festivali in zabave letos verjetno odpadejo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Množični festivali in zabave letos verjetno odpadejo. FOTO: Jure Eržen, Delo


Slovenija bo po mnenju stroke med bolj prizadetimi državami, tudi zato, ker se ključni tuji trgi slovenskega turizma, kot so Nemčija, Italija, Velika Britanija, Francija in Rusija, uvrščajo med trge, ki bodo zaradi krize med najbolj prizadetimi evropskimi državami.
Preberite tudi: Portorož prazen, znano, kdaj bi lahko imeli začetek turistične sezone
V prvi fazi okrevanja zato vse države stavijo na domače goste in tudi Slovenija ni izjema. Maja Uran Maravić s portoroške fakultete za turistične študije Turistica je za STA poudarila, da je sicer tudi domačih turistov premalo, da bi rešili položaj. »A če še njih ne bo, bo ob napovedih, da meje ostajajo zaprte, naš turizem uničen do konca,« je posvarila.

 

Kakšne nastanitve bi lahko iskali na Hrvaškem, če se meje odprejo?


Ker nihče zares ne ve, kdaj se bodo državne in evropske meje spet odprle, države zdaj upajo predvsem na obisk domačih gostov. Na Hrvaškem so že zagnali akcije za spodbujanje in subvencioniranje počitnic doma, a vseeno upajo tudi na tuje goste.

»Tisti, ki se bodo vendarle odločili za to avanturo in pripotovali na Jadran, bodo pretežno iskali hiše in apartmaje v osami, karseda daleč stran od ostalih in s čim manj interakcije z domačimi in ostalimi gosti. Vse vrste hotelov, apartmajskih naselij in prenatrpanih plaž ne bodo rešitev za turiste,« pišejo na hrvaškem portalu Telegraf. Velik test za hrvaške oblasti pa bo izdajanje dovoljenj za morebitne poletne festivale in ribiške zabave, diskoteke in podobno ...


Apartmaji na samem bodo letos med gosti zagotovo bolj iskani kot hoteli. FOTO: Marko Feist, Delo
Apartmaji na samem bodo letos med gosti zagotovo bolj iskani kot hoteli. FOTO: Marko Feist, Delo


Avgust in september se zdita mogoča meseca za potovanje, a le z avtomobilom


Kot še piše portal, Hrvaška, Slovenija, Avstrija in Nemčija konec maja ne bi smele, vsaj po trenutnih projekcijah, zabeležiti niti enega novega primera koronavirusa, da bi potem lahko junija opustili vse ukrepe omejitve gibanja za svoje prebivalce in bi države lahko odprle meje za prosti pretok ljudi brez dodatnih potreb samoizolacije in karantene.
Preberite tudi: Najhujša recesija od velike depresije: v Sloveniji osemodstotni upad BDP
Tudi hrvaški minister za turizem turizma Gari Cappelli opozarja, da bodo poskušali v turizmu nagovarjati tuje državljane predvsem za mesec avgust in september in da njihov turizem morda rešuje dejstvo, da je Hrvaška pretežno avtodestinacija.

Prav tako pa tudi turistični delavci v slovenskih obmorskih krajih upajo, da bo Slovenija med tujimi turisti zaželena destinacija, saj bi lahko pridobili zaupanje zaradi manjših težav in učinkovitih ukrepov za zajezitev epidemije v primerjavi s turističnima državama, kot sta Italija in Španija.

Tudi Maravićeva je prepričana, da je za Slovenijo lahko pozitivno dejstvo razmeroma dobra dostopnost s ključnih emitivnih trgov z avtom. Prav tako je plus položaj Slovenije za turiste, ki gredo na počitnice na Hrvaško. Pričakujemo namreč lahko, da bo kot morska destinacija pridobila zaradi manjših težav s koronavirusom, kot jih imata Italija in Španija.

Pri tem pa ostaja velika neznanka, kako hitro se bodo pobrali letalski promet, poslovni turizem ter množične prireditve vseh vrst – poslovne, kulturne, in športne. »Dlje kot bodo omejitve, dlje kot ne bo zdravila, dlje kot bodo zaprte državne in evropske meje, dlje bo seveda trajalo okrevanje,« je poudarila strokovnjakinja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije