Na Hrvaškem najbolj nepredvidljive volitve v zgodovini države

Kot kaže, bo šlo na tesno.
Fotografija: Kolinda Grabar Kitarović. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kolinda Grabar Kitarović. FOTO: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in nekdanji premier Zoran Milanović se bosta danes pomerila v drugem krogu predsedniških volitev. Milanović je tesno zmagal v prvem krogu 22. decembra. Javnomnenjske raziskave mu kažejo zmago tudi v drugem krogu, a kljub temu je zmagovalca težko napovedati. 

O novem predsedniku bo danes lahko odločalo okoli 3,8 milijona hrvaških državljanov. Nekaj več kot 6400 volišč bo odprtih od 7. do 19. ure. Hrvaški državljani bodo lahko glasovali tudi na 124 voliščih v 47 državah. V Sloveniji lahko glasujejo na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani. V prvem krogu je približno tretjina od 131 hrvaških volivcev v Sloveniji glasovala za Milanovića, nekaj manj kot četrtina pa za Grabar-Kitarovićevo.

Po zaprtju volišč bodo objavili izide vzporednih volitev, začasne izide je pričakovati nekaj ur kasneje.

Bodo odločili glasovi iz tujine?

Po poročanju hrvaških medijev gre za najbolj nepredvidljive predsedniške volitve v novejši zgodovini Hrvaške. Odločali bi lahko glasovi Hrvatov v tujini, ki so večinoma na strani kandidatke HDZ. V prid Grabar-Kitarovićevi naj bi šlo tudi dejstvo, da so številni Hrvati na smučanju v tujini, med njimi pa po ocenah prevladujejo podporniki leve sredine.

Zadnja raziskava javnega mnenja pred volitvami, ki jo je v petek objavila Nova TV, kaže, da bi Milanovića, ki je kandidat SDP, podpira pa ga še 12 drugih strank, volilo 45 odstotkov Hrvatov, Grabar-Kitarovićevo pa 42 odstotkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije