SPLETNA ANKETA

Musk o prodaji Tesle povprašal kar svoje sledilce na twitterju, to so odgovorili

Večina udeležencev Muskove ankete se strinja s prodajo 10-odstotnega deleža.
Fotografija: Elon Musk utegne prodati 10-odstotni delež Tesle. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk utegne prodati 10-odstotni delež Tesle. FOTO: Pool Reuters

Kar 58 odstotkov sodelujočih v anketi, ki jo je na twitterju sprožil ustanovitelj avtomobilskega podjetja Tesla Elon Musk, je na vprašanje, ali naj zaradi plačila davkov proda 10-odstotni delež v Tesli, odgovorilo pritrdilno. Na anketo je sicer od sobote do nedelje odgovarjalo več kot 3,5 milijona uporabnikov.

Če je Musk mislil resno, bo prodal za okrog 21 milijard dolarjev delnic. Gre za njegov protest proti ideji o posebnem davku, ki so ga v okviru pogajanj o zakonodaji za povečanje socialne in okoljske porabe predlagali demokrati, da ne bo večjega proračunskega primanjkljaja.

Musk je ob sprožitvi ankete obljubil, da bo upošteval izid, kar je v nedeljo zvečer tudi potrdil na twitterju in delnice Tesle so se zjutraj pocenile še pred začetkom borznega trgovanja. Če bo res prodal delnice, da bi plačal davke, bodo ti davki še višji. Bogataši sicer po navadi prodajajo delnice skozi daljše časovno obdobje, da se izognejo sumu trgovanja z notranjimi informacijami, kar je prepovedano.

image_alt
Najbogatejši Zemljan kljub vse večji avtomobilski krizi postal še bogatejši

Musk je v soboto pojasnil, da ne prejema niti plače niti bonusov od nobenega od svojih podjetij, torej nima dohodka, na katerega bi plačal davek. Ima pa milijarde dolarjev, ki jih je dobil z različnimi kompenzacijskimi paketi oziroma delniškimi opcijami, ki jih lahko kupuje ali prodaja, ko podjetje izpolni ali preseže poslovne načrte. Musk lahko na primer avgusta prihodnje leto kupi 22,86 milijona delnic Tesle po 6,24 dolarja za kos. V petek je bila Teslina delnica vredna 1222 dolarjev.

Demokrati si v ZDA prizadevajo za uvedbo davka na neuresničeni dobiček, ko gredo delnice lastnikov navzgor, četudi jih ti ne prodajo. Takšen davek bi doletel okrog 700 milijarderjev v ZDA, ki se jim to ne zdi pošteno.

Musk ima na twitterju skoraj 63 milijonov sledilcev. Njegove izjave so doslej že večkrat povzročile velike padce ali rasti vrednosti delnic njegovih podjetij, grozile pa so mu tudi preiskave regulatorjev.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas