REDKA PRILOŽNOST

Mozartov redki portret na dražbi

Christie's bo ponudil oljno sliko, na kateri pozira veliki skladatelj. Obstaja samo pet njegovih portretov.
Fotografija: Na prodaj bo v Parizu 27. novembra.
Odpri galerijo
Na prodaj bo v Parizu 27. novembra.

Enega največjih skladateljev vseh časov so na platnu upodobili le petkrat, zato njegovi portreti dosegajo osupljive vrednosti. Ena od umetnin, ki je nastala leta 1770 v Veroni, bo konec tega meseca na dražbi pri avkcijski hiši Christie's, strokovnjaki pa ocenjujejo, da bi lahko dosegla znesek do 1,2 milijona evrov.

Wolfgang Amadeus Mozart je omenjenega leta, tik pred svojim 14. rojstnim dnem, z očetom pripotoval v Italijo, kjer je mladega virtuoza in glasbenika brez primere gostil beneški general Pietro Lugiati in naročil portret prikupnega mojstra. Mozart je slikarju poziral elegantno napravljen, v rdečem razkošnem suknjiču in z značilno belo lasuljo, ob čembalu, njegovi spretni prsti so razkazovali dragoceni prstan, najverjetneje dar ob koncertu v Veroni januarja 1770. Nekaj mesecev pozneje je Lugiati pisal skladateljevi materi in se ji zahvalil za mladega virtuoza in neizmeren talent, ki ga je opisal kot čudež; zaupal ji je, da dečka neizmerno občuduje, zato je naročil izdelavo njegovega portreta, ki ga bo za vedno spominjal na nepozabni glasbeni spektakel.

Morda sta ga ustvarila dva

Avtor mojstrovine, ki je nastala v oljni tehniki, sicer ni znan, a najverjetneje je bil to Giambettino Cignaroli, Lugiatijev bratranec, ki je tudi potrdil, da sta ga Mozart in oče med gostovanjem v Veroni obiskala v ateljeju, morda je portret izdelal slikarjev nečak; prav tako ne bi bilo nič nenavadnega, če bi umetnika združila moči in portret ustvarila skupaj, še opominjajo poznavalci.

Umetnina je po Lugiatijevi smrti 1788. romala v zbirko veronske filharmonije, leta 1856 pa jo je pridobil Leopold von Sonnleithner, avstrijski odvetnik in dobri prijatelj še dveh velikih skladateljev, Beethovna in Schuberta. Portret se je potem znašel v lasti francosko-švicarskega pianista in skladatelja Alfreda Cortota, njegova družina pa ga zdaj ponuja prek dražbene hiše.

Dražba bo v Parizu 27. novembra, že od 23. pa bo v prostorih Christie's na ogled oboževalcem klasične glasbe in Mozartovim poznavalcem. Pristavimo, skladatelj je umrl zelo mlad, star komaj 35 let, zaradi nenadne in neznane bolezni; strokovnjaki ugibajo, da bi bile lahko vzrok posledice vnetne revmatske bolezni, streptokokna okužba, zastrupitev z živim srebrom ali odpoved ledvic.
Glasbeni čudež je očaral tudi beneškega generala Lugiatija.
Glasbeni čudež je očaral tudi beneškega generala Lugiatija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije