NEVERJETNO VELIK

Morski psi v slovenskem morju, Ljubljančan napad preživel

Objavljeno 19. avgust 2016 12.30 | Posodobljeno 19. avgust 2016 12.30 | Piše: Aleksander Brudar

Vsega 20 metrov od plaže v Trstu, polne kopalcev, opazili morskega psa.

Jadransko morje očitno postaja novo zatočišče za morske pse. Nanj lahko naletite tudi zelo blizu slovenskega morja ali pa morda celo v njem. Pred nekaj dnevi sta se namreč v Trstu na tamkajšnji plaži sončnim žarkom brezskrbno predajala zakonca Ezio Di Francesco in Nella Esposito, ko sta kar naenkrat zagledala morsko plavut zlovešče trikotne oblike. Pozneje sta pripovedovala, da sta jo videla okoli 20 metrov od plaže, in to v trenutku, ko je bilo v morju veliko kopalcev. Po njunih ocenah je šlo za morskega psa, ki je bil dolg od enega in pol do dveh metrov. Njuno izpoved je potrdil lokalni ribič Alessandro Cralli, ki je bil takrat tudi v bližini obale. Seveda se je na teren takoj po obvestilu odpravila obalna straža, ki je kopalce opozarjala na morskega psa, a zanimivo pri tem je, da se ti niso kaj preveč obremenjevali.

Kolikšna je verjetnost, da bi takšen pes zašel tudi v slovensko morje oziroma ali je šlo res za morskega psa, smo povprašali Lovrenca Lipeja z Morske biološke postaje Piran, ki pa nam je dejal, da na to vprašanje zelo težko odgovori, saj ni prav nobenega slikovnega dokaza. V preteklosti se je namreč že zgodilo, da so ljudje mislili, da so videli morskega psa, na koncu pa se je denimo izkazalo, da je šlo za kita. Pojasnil nam je, da v Jadranskem morju živi 30 vrst morskih psov, od tega v našem okoli pet. Od leta 2000 so v slovenskem morju tako večkrat opazili morskega psa orjaka, na primer leta 2001, ko so teh našteli kar 12, v dolžino pa so merili od 3 do 9,5 metra. Aprila pa so bili priča orjaku, ki je meril približno osem metrov.

Verjetnost, da vas žival napade, je sicer zelo majhna, kar pa seveda še ne pomeni, da se to ne more zgoditi. Na hrvaškem delu Jadrana je do zdaj v napadih morskih psov skupno umrlo 9 ljudi, prvi napad pa se je zgodil v Trstu 1. septembra 1868, ko je kopalko napadel veliki beli morski pes. Napad morskega psa pa je oktobra leta 2008 preživel takrat 43-letni Ljubljančan Damjan Pesek, ki se je s prijatelji potapljal v zalivu Smokava na otoku Vis le kakih 10 metrov od obale. »V vodi nas je bilo blizu še nekaj, a nismo opazili nič neobičajnega. Nenadoma se je pokazal nad gladino in začel vpiti, da gre nadenj velik morski pes. 'Beli morski pes, beli morski pes,' nam je dvakrat zavpil, potem pa od bolečin zarjovel, ker ga je ugriznil,« se je takrat spominjal njegov prijatelj Bogdan Meško.

Deli s prijatelji