TA NI BIL NEVAREN

Morski pes v Makarski ni edini, strokovnjake je strah za Jadran

Bolj kot morski psi jih skrbijo druge vrste, ki vsakodnevno priplavajo iz Sredozemlja ter Indije.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Digtialstorm Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Digtialstorm Getty Images/istockphoto

SPLIT – Morski pes vrste atlantski mako, ki je pred dnevi nekoliko prestrašil obiskovalce Makarske, naj ne bi bil nevaren. Tako je za 24sata dejal Alen Soldo z oddelka za študijo morja v Splitu. »Izmed 28 vrst morskih psov, ki prihajajo v Jadran, je potencialno nevaren le veliki beli morski pes.« Ta pa je nazadnje napadel slovenskega potapljača leta 2008.

VIDEO: V priljubljeno hrvaško letovišče priplaval morski volk

»Od takrat ni bilo prijavljenih incidentov, čeprav verjetno morski psi vsakodnevno zaidejo v Jadran, saj je njihova glavna hrana tun. Ker je lov na tune pretežno v novembru, je logično, da se občasno pojavi tudi veliki beli.« Kot je povedal, pa se bolj bojijo drugih morskih organizmov, ki zatavajo v jadransko morje. Tako so lani opazili morskega polža iz Indije, pred letom dni strupeno ribo napihovalko z Japonske, leta 2016 pa ribo igličarko. »Vsak teden iz Indijskega ocena v Sredozemlje zaplava en morski organizem, kar pa ne velja za Jadran, ki je najsevernejši in najhladnejši v Sredozemlju. Vse to pa preprečuje veliko invazijo, ki so jo zaznali na vzhodnem delu pri Siriji, Egiptu, Izraelu, Grčiji in Turčiji,« je še povedal in razkril, da invazije tujih vrst ni mogoče zaustaviti.

​Znanstveniki le upajo, da takšne vrste ne bodo ogrozile avtohtone sestave Jadrana. »Do zdaj še ni bilo alarmantnih situacij na Jadranu, kar pa ne pomeni, da jih v prihodnosti ne bo. Na primer plamenka (rod Pterois) je v vzhodnem Sredozemlju postala dominantna vrsta in iztrebila vse domače vrste.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije