NEVARNOST V MORJU

Morski pes tudi pred Korčulo

Isti primerek so opazili tudi blizu Makarske. Ni razloga za paniko, vrsta ni agresivna.
Fotografija: Gre za istega morskega psa, med glavo in plavutjo ima značilno znamenje.
Odpri galerijo
Gre za istega morskega psa, med glavo in plavutjo ima značilno znamenje.

ZAGREB – Morski pes se je vrnil: očitno mu je Jadransko morje zelo všeč. Morskega psa vrste mako (Isurus oxyrinchus) so videli in posneli blizu Makarske, potem v bližini Korčule in v četrtek okoli poldneva spet pri Makarski.

Vrsta ni agresivna, na Hrvaškem je zaščitena. FOTO: Guliver/Getty Images
Vrsta ni agresivna, na Hrvaškem je zaščitena. FOTO: Guliver/Getty Images
Gre za istega morskega psa, pravijo strokovnjaki s hrvaškega inštituta za oceanografijo in ribištvo v Splitu, saj ima specifično znamenje med glavo in hrbtno plavutjo, poleg tega poudarjajo, da ni prav nobenega razloga za paniko: dolg je manj kot dva metra, kar pomeni, da še ni spolno zrel, torej je še mladiček, sploh pa je neagresivne vrste.

Doseže lahko velikanskih 445 centimetrov, pravijo hrvaški strokovnjaki in še, da je na Hrvaškem zaščitena vrsta, kar pomeni, da se je ne sme vznemirjati, kaj šele loviti, v Jadranskem morju pa je niso opazili kar 42 let! Pripada tisti skupini morskih psov, v kateri je tudi veliki beli oziroma beli morski volk.


Podatkov o napadih te vrste morskega psa na ljudi v Jadranskem morju ni in tudi sicer so zelo redki; večinoma so napadali odrasli morski psi, ki lahko zrastejo, kot rečeno, več kot štiri metre.

Človeku niso nevarni, saj se hranijo z glavonožci, manjšimi ribami, radi imajo hladnejše in zmerno toplo morje, zaradi česar se jih poleti težko opazi. V Jadranu živi trideset vrst morskih psov, pravijo strokovnjaki, večina je zaščitena.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije