KRITIKA

Ministrica kritizirala risanko

Objavljeno 27. maj 2019 22.04 | Posodobljeno 27. maj 2019 22.04 | Piše: A. P.

Brazilka Damares Alves proti Disneyjevi kraljici Elzi. Ta je po njenem homoseksualka.

Elza prinaša negotovost v politični vrh. FOTO: Disney
BRASILIA – Brazilska ministrica za človekove pravice Damares Alves je doživela posmeh, potem ko je izjavila, da Disneyjeva junakinja Elza spreminja otroke v lezbijke.
image
Elza prinaša negotovost v politični vrh. FOTO: Disney

Ta teden je prišel v javnost posnetek njenega govora iz Divinopolisa, kjer se je udeležila nekega krščanskega dogodka. Pred misijonarji in pastorji je povedala, da lik iz Ledenega kraljestva uči mlade deklice, da sanjajo o tem, da bi se poročile z žensko namesto s princem na belem konju.

»Ali veste, zakaj konča sama v ledenem gradu? Ker je lezbijka!« je pojasnila Alvesova. »Vrnila se bo, da bo s homoseksualnim poljubom prebudila Trnuljčico.«
Ledeno kraljestvo naj bi motilo razvoj otrok.


Odziv na njene izjave je bil na družabnih medijih zelo odklonilen. Alvesova se je odzvala na obtožbe in se začudila nad njimi. Povedala je, da je bil njen namen, da bi zaščitila otoke pred risankami, ki so preveč seksualno obarvane: »Moja kritika je vsem poznana. Kritiziram poskuse vplivanja spolnih ideologov na identiteto naših otrok,« Dodala je, da se morajo otroci igrati z igračami in učiti, ne pa razmišljati o spolu in spolnosti.
image
Predsednik Jair Bolsonaro (desno) sedi ob ministrici Damares Alves. FOTO: Reuters

V prvotni risanki Elzina spolnost ni nikoli razkrita, razlaga, da bi bila homoseksualka, se je pojavila pozneje, predvsem zaradi njene izoliranosti. Po tovrstnih interpretacijah so se pojavile prve govorice, da produkcijska ekipa resno razmišlja, da bi Elza v drugem delu risanke, ki bo prišel v kinematografe letos, svojo spolno orientacijo tudi javno razkrila.
 
Deli s prijatelji