TRAGIČNO REŠEVANJE

Minister skočil v vodo, priletel na skalo in se ubil

Umrl je tudi režiser, ki so ga reševali na Arktiki.
Fotografija: Ziničev je umrl med reševanjem režiserja. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Ziničev je umrl med reševanjem režiserja. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski minister za izjemne razmere Jevgenij Ziničev (55) je umrl med poskusom reševanja ruskega filmskega režiserja Aleksandra Meljnika (63), ki mu je med snemanjem vaj reševalnih ekip na Arktiki spodrsnilo, so sporočili v Moskvi. V nesreči v bližini sibirskega kraja Norilsk je umrl tudi Meljnik.

Ruski portal RT poroča, da je Meljnik med snemanjem na pečini spodrsnilo in je padel v vodo. Ziničev (55) mu je brez razmišljanja priskočil na pomoč, skočil v vodo, a priletel na skalo in se ubil. V nesreči je umrl tudi Meljnik, ki je bil eden slavnih ruskih režiserjev. Med najbolj znanimi njegovimi stvaritvami sta Novaja Zemlja (Nova dežela) iz leta 2008 in Teritorij iz leta 2015.


Putin izrazil sožalje


Ziničev je bil sicer dolga leta eden od osebnih varnostnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot je povedal njegov namestnik Andrej Gurovič, se je tudi v tem primeru pokazalo, da je bil vedno reševalec, ne zgolj minister. »Tako je bil vse življenje,« je sporočil Gurovič. Sožalje zaradi nesrečne smrti svojega dolgoletnega sodelavca je izrazil tudi Putin.

Ziničev je kariero začel kot član ruske obveščevalne službe KGB še v času Sovjetske zveze. Nato je bil v letih med 2006 in 2015 del Putinove ekipe telesnih stražarjev, nakar se je začel njegov politični vzpon. Med drugim je bil nekaj časa tudi guverner ruske eksklave Kaliningrad in namestnik direktorja službe FSB. Maja 2018 je postal minister za izjemne razmere in s tem glavni koordinator odzivov države na naravne in druge nesreče. Bil je tudi član ruskega varnostnega sveta. Na območju Norilska si je zdaj ogledoval vajo več reševalnih služb, ki se je začela v torek in na kateri sodeluje okoli 6000 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije