HRVAŠKA

Mig 21 strmoglavil pri Slatini, našli tudi drugega pilota

Zgodilo se je na nenaseljenem gozdnatem območju.
Fotografija: Letalo je strmoglavilo med vadbenim poletom, oba pilota pa sta se pravočasno izstrelila. FOTO: Luka Stanzl, Pixsell
Odpri galerijo
Letalo je strmoglavilo med vadbenim poletom, oba pilota pa sta se pravočasno izstrelila. FOTO: Luka Stanzl, Pixsell

Bojno letalo hrvaške vojske mig 21 je danes okoli 14. ure strmoglavilo na nenaseljenem gozdnatem območju v bližini mesta Slatina v virovitiško-podravski županiji, je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo. Oba pilota so reševalne službe že našle in nista v smrtni nevarnosti.

Letalo je strmoglavilo med vadbenim poletom, oba pilota pa sta se po navedbah ministrstva pravočasno izstrelila. Na kraj nesreče sta sicer bila nemudoma poslana dva helikopterja, vojaška policija in brezpilotno letalo. Angažirane so bile tudi intervencijske enote državne civilne zaščite, gasilci, gorska reševalna služba, policisti in lovci.

Razlog ni znan

Razlog za padec letala še ni znan, upokojeni vojaški pilot Ivan Selak pa je za N1 povedal, da je najverjetneje prišlo do tehnične težave. »Vse je možno, tudi na primer, da bi ptica priletela v motor,« je dejal.

Član hrvaškega parlamentarnega odbora za obrambo Željko Sačić iz vrst Hrvaških suverenistov je dejal, da bi moral hrvaški obrambni minister Mario Banožić odstopiti. Pri tem je spomnil, da je v podobni situaciji odstopil nekdanji minister Damir Krstičević.

Krstičević je odstopil s položaja 7. maja 2020, na dan nesreče šolskega vojaškega letala nedaleč od Zadra, v kateri sta umrla dva vojaška pilota. Hrvaška je lani od Francije kupila serijo rabljenih letal rafale, s katerimi namerava nadomestiti zastarela letala ruske izdelave. Prvi dve od 12 letal naj bi na Hrvaško prispeli do leta 2024.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije