PRAVO BOGASTVO

Merklovi se smeji, obeta se ji 15 tisoč evrov pokojnine na mesec

Izračunali so, da se ji obeta vrtoglavih 15 tisočakov mesečno.
Fotografija: Angela Merkel. FOTO: Christian Mang, Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel. FOTO: Christian Mang, Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se namerava po septembrskih parlamentarnih volitvah umakniti iz aktivne politike in pri 67 letih upokojiti, bo prejemala približno 15.000 evrov pokojnine na mesec, je izračunalo združenje nemških davkoplačevalcev. Do tega zneska bo upravičena po več letih dela v nemškem parlamentu in potem na položajih ministrice ter na koncu nemške kanclerke, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Ob pokojnini pa bo bodoča bivša kanclerka dobila tudi pravico do financiranja pisarne, v kateri bo lahko zaposlila direktorja pisarne, dva pomočnika, tajnico in voznika. Do svoje pisarne imajo sicer v Nemčiji pravico vsi nekdanji kanclerji in predsedniki republike.

Merklova, voditeljica nemških krščanskih demokratov (CDU), nemško vlado vodi od leta 2005. Prvič je bila v bundestag izvoljena leta 1990, po združitvi obeh Nemčij, nato pa je bila v vladi pod vodstvom Helmuta Kohla najprej ministrica za ženske in mladino (1991–1994), zatem pa ministrica za okolje (do 1998). Po volilnem porazu Kohla je postala generalna sekretarka CDU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije