ZA STROGO ZAPRTJE DRŽAVE

Merklova v čustvenem govoru prosi Nemce (VIDEO)

Pred božičnim prazniki prosi prebivalce Nemčije, da spoštujejo ukrepe. Zahtevala pa bo tudi strožje omejitve po vsej državi do sredine januarja, da bi zmanjšali širjenje okužb z novim koronavirusom.
Fotografija: Angela Merkel je v nagovoru v parlamentu napovedala še strožje ukrepe. FOTO: Hannibal Hanschke, Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel je v nagovoru v parlamentu napovedala še strožje ukrepe. FOTO: Hannibal Hanschke, Reuters

V Nemčiji so danes poročali, da je zaradi covida 19 umrlo 590 ljudi, kar je črni rekord te države. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je ob tem v čustvenem pozivu prebivalce pozvala, naj poslušajo znanost v boju proti novemu koronavirusu in pred božičem bistveno zmanjšajo stike.

V splošni razpravi v bundestagu je ob trenutnih številkah izpostavila, da znanost praktično prosi, da bi omogočili teden dni zmanjšanja stikov pred božičem, preden bi videli babice in dedke. »Če bomo imeli preveč stikov pred božičem in bo to nato zadnji božič s starimi starši, potem res ne bo uspelo,« je poudarila.

Nemška nacionalna akademija znanosti, katere predloge je kanclerka izrecno podprla, je med drugim pozvala h koncu obveznega pouka s 14. decembrom, predlagala podaljšane božične počitnice, popolno zaprtje podjetij in delo od doma v največji mogoči meri, piše STA.


Podpira strogo zaprtje države, počitnice naj se začnejo prej

Kanclerka je podprla priporočila nemške akademije znanosti Leopoldina o zaprtju trgovin, zmanjšanju stikov in podaljšanju božičnih praznikov do 10. januarja, pozvala pa je tudi k upoštevanju znanosti v boju proti pandemijam.

Leopoldina je v torek priporočila, da med 24. decembrom in 10. januarjem v državi uvedejo »strogo zaprtje« z obsežno ustavitvijo javnega življenja, zaprtjem trgovin z nenujnimi dobrinami, zaprtjem šol in s čim večjim deležem dela od doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem naj bi praznike izkoristili za to, da ljudje ostanejo doma in prekinejo verigo širjenja okužb.

Kanclerka je izpostavila, da več ne zadoščajo smernice, za katere so se dogovorili pred dvema tednoma z voditelji 16 zveznih dežel o tem, da trgovine ostanejo odprte, da pa v restavracijah ni dovoljeno uživati hrane. »Ko postavljajo stojnice s kuhanim vinom in vaflji, to ni v skladu z dogovorom, da je dovoljeno samo vzeti s sabo hrano in pijačo,« je opozorila v parlamentu. »Resnično mi je žal, vendar plačujemo ceno 590 mrtvih v enem dnevu in to po mojem mnenju ni sprejemljivo,« je podarila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije