IZGLASOVANA

Melanii v Beli hiši šteti dnevi? Ustavna obtožba potrjena

Potrjeni sta bili obe točki ustavne obtožbe, to sta zloraba oblasti in oviranje kongresa.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej z 230 glasovi proti 197 potrdil prvo točko ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zadeva zlorabo oblasti, takoj nato pa še drugi točko, ki zadeva oviranje kongresa z 229 glasovi proti 198. Demokratka Tulsi Gabbard je obakrat glasovala kot »prisotna«.

Demokrata k republikancem

Za potrditev obtožbe zlorabe oblasti je glasovalo 229 demokratov, ob njih pa tudi neodvisni kongresnik Justin Amash, ki je letos poleti izstopil iz vrst republikanske stranke. Demokratska predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard je glasovala kot prisotna, k republikancem pa sta prestopila dva demokrata.

Za potrditev obtožbe oviranja kongresa je glasovalo 228 demokratov, pridružil se jim je Amash, Gabbardova je bila spet »prisotna«, republikancem pa so se z glasom proti priključili trije demokrati.

Izsiljevanje Ukrajine

Donald Trump, ki je bil v času glasovanja med svojimi podporniki v Michiganu, je tako postal šele tretji predsednik ZDA v zgodovini z ustavno obtožbo, ki so jo demokrati potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna, in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja.

Strel v lastno koleno?

Ustavna obtožba v dveh točkah je bila potrjena po celodnevni živahni debati, med katero so demokrati utemeljevali glas za, republikanci pa glas proti. Republikanci napovedujejo, da bo Trump šel v zgodovino kot prvi predsednik, ki je bil ustavno obtožen, vendar je potem zmagal na volitvah. Skupaj s Trumpom in z njegovo kampanjo izražajo prepričanje, da so se demokrati z ustavno obtožbo ustrelili v lastno koleno.

Zdaj je na vrsti senat

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje, pri čemer bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca, Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu večino, napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije