UKRAJINSKA KRIZA

Začetek rusko-ukrajinske vojne že v sredo? Tole napovedujejo obveščevalci

Politico piše, da je le še vprašanje ur, kdaj bo dokončno počilo med Rusijo in Ukrajino. Ameriški obveščevalci imajo informacije, da naj bi se napad zgodil 16. februarja, torej v sredo.
Fotografija: Kaj se bo zgodilo? FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Kaj se bo zgodilo? FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Medtem ko Washington opozarja, da je ruska invazija na Ukrajino neizbežna in da je le še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do napada, se je nemški kancler Olaf Scholz odpravil v Kijev, kjer bo na eni strani Ukrajince skušal pomiriti, ker je Berlin zavrnil njihovo prošnjo, da bi jih založil z orožjem, na drugi strani pa bo Ruse opozoril na resne sankcije, če bo do napada prišlo.

Američani so v petek že obvestili svoje državljane v Ukrajini, naj zapustijo državo. Če držijo informacije Politica, bi lahko bil Scholz zadnji zahodni voditelj, ki bo imel priložnost, da prepriča ruskega voditelja Vladimirja Putina, naj ne sproži napada na Ukrajino. Obisk francoskega predsednika Emmanuela Macrona prejšnji teden v tem pogledu ni bil ravno uspešen, saj so Rusi proti ukrajinskim mejam napotili več kot 100.000 vojakov.

Resna grožnja za mir

Scholz je pred odhodom v Ukrajino dejal, da je to zelo resna grožnja miru v Evropi. Po poročanju Politica naj bi ameriški in evropski vrh pričakoval, da se bo napad zgodil že v sredo 16. februarja. ​Stefan Meister, strokovnjak za rusko-ukrajinske odnose v nemškem svetu za zunanje odnose, je dejal, da je zelo pomembno, da Scholz posreduje. »Dolgo so ga kritizirali, ker ni rekel nič glede tega, ali pa ni razumljiv, ko se oglasi. Očitajo mu, ker v tem procesu ni odigral takšne vloge kot njegova predhodnica Angela Merkel.« Dodajajo še, da bo Nemčija vztrajala pri tem, da ne bo Ukrajine zalagala z orožjem, saj so po drugi svetovni vojni sklenili, da ne bodo pošiljali orožja na konfliktna območja. Ker v državi že dlje časa vladajo izredne razmere in je država zaradi konflikta med ruskimi separatisti in ukrajinskimi oblastmi že v državljanski vojni, zdaj pa ji grozi še prava vojna z zunanjim sovražnikom.

Kaj čaka Scholza v Kremlju?

Nemški kancler bo odpotoval tudi v Moskvo, kjer se bo sestal z Vladimirjem Putinom. »Vojaška agresija Rusije proti Ukrajini bi imela zelo resne politične gospodarske in strateške posledice,« je dejal Scholz. Poslanec nemškega zveznega parlamenta Jürgen Hardt pa pričakuje, da bo Putin uporabil vse politične prijeme proti Scholzu. Ne izključuje možnosti, da bi pripravil kakšno neprijetno presenečenje, kot ga je leta 2007, ko je med sestankovanjem z Merklovo dovolil svojemu velikemu psu Koniju, da se je sprehajal po pisarni, čeprav je splošno znano, da se Merklova boji psov. »Res upam, da se bo ruski predsednik vzdržal raznih trivialnosti. To res ne sodi v 21. stoletje.«

Mnogi analitiki opozarjajo, da rusko-ukrajinska vojna (prvo podpira Kitajska, drugo pa zahodne države, vključno z ZDA) utegne prerasti v 3. svetovno vojno.

Ukrajina Rusijo poziva k srečanju v roku 48 ur

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je Rusijo in druge ključne članice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pozval k nujnemu srečanju v roku 48 ur zaradi zaostrovanja napetosti na ukrajinsko-ruski meji. Kot je dejal, Rusija ignorira formalne prošnje Kijeva, naj pojasni kopičenje svojih sil na meji, zato je potreben nov korak. To pa je po njegovih besedah prošnja za srečanje v prihodnjih 48 urah, ki naj bi prineslo več transparentnosti glede ruskih načrtov v zvezi z Ukrajino. Po besedah Kulebe je Ukrajina v petek formalno zahtevala odgovore Rusije glede njenih namenov v skladu z dunajskim dokumentom, sklenjenim v okviru Ovseja, katerega članica je tudi Rusija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije