ŽALOST DO NEBA

Mariu se je na 6. rojstni dan ustavilo srce: Solz ne morem sprati z obraza

Mama Kristina samo opazuje in čaka, kdaj bo njen sinko za vedno zaprl oči.
Fotografija: Mali borec Mario. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Mali borec Mario. FOTO: Facebook

Mario Čeh je te dni slavil svoj šesti rojstni dan, a njegovo praznovanje ni bilo podobno slavju večine njegovih vrstnikov. Od rojstva dalje je vseskozi v bolnišnici, v kateri je zdaj tudi praznoval svoj šesti rojstni dan. In verjetno tudi zadnji.

Mali borec Mario, kot piše Index.hr, se je pred šestimi leti rodil v bolnišnici Sveti Duh kot zdrav dojenček. Že čez mesec dni se mu je ustavilo srce. Večkrat so ga oživljali in mu pri selitvah iz bolnišnice v bolnišnico diagnosticirali že bronhitis ter atipično pljučnico.


Z njegovim zdravjem je bilo vse huje, odpovedali so mu tudi jetra in ledvice, velik del časa je bil uspavan in na močnih sedativih. Boril se je z več kot 20 različnimi diagnozami.

Odkrili so mu VSD na srcu (napaka v prekatnem pretinu) in ga operirali, a je ostal stoodstotni invalid, odvisen od tuje pomoči.

Njegova mama je te dni na facebooku objavila podrobnosti iz življenjskega boja sina. »Marek je na paliativni oskrbi, zbuja se, a kmalu zaspi in ga ne moremo zbuditi. Žal je rentgen pokazal, da je od možganske skorje ostalo le pet milimetrov, vse ostalo je prazno. Poškodovano je tudi možgansko deblo, ki upravlja vitalne funkcije. Število vdihov na minuto upada z deset na šest, upada tudi krvni tlak in žal zanj ni več pomoči. Zdravniki so dali vse od sebe. Vse bolj invazivne metode smo izključili, saj bi na ta način le podaljševali Marekovo agonijo,« je zapisala dečkova mama.

Za rojstni dan so mu v bolnišnici okrasili sobo z igračkami Mikija Miške, ga oblekli v črno praznično obleko, zdravstveno osebje pa mu je namenilo nekaj lepih misli na čestitkah.

Mario bo še nekaj dni v bolnišnici, nato ga bodo poslali doma, kjer bo dočakal svoj konec. »Danes ima rojstni dan, solz z lic ne morem sprati,« je zapisala mama.

Doma imajo še devetletno hčerko. Družina se zaradi rednih obiskov v bolnišnici sooča z izpadom dohodkov. Oče Niko prejema invalidnino in ima status negovalca, mama Kristina pa je na bolniški, da bi lahko 24 ur dnevno skrbela za sina. Ko odštejejo stroške zdravljenja, goriva in nujnih potrebščin, družina komaj preživi, zato so na Hrvaškem zanjo že začeli zbirati denar.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije