ITALIJA

Želi odstopiti s čela italijanske vlade, predsednik Mattarelli ga je zavrnil

Mario Draghi pravi, da ni več pogojev za nadaljevanje dela koalicijske vlade, saj ni več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.
Fotografija: Mario Draghi. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Mario Draghi. FOTO: Johanna Geron, Reuters

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je zavrnil odstop premierja Maria Draghija in ga pozval, naj se vrne v parlament, da bi tam ocenili nastali položaj. Draghi je danes Mattarelli ponudil odstop, potem ko ga koalicijska stranka Gibanje pet zvezd ni podprla v senatu.

Draghi je ob napovedi odstopa dejal, da ni več pogojev za nadaljevanje dela koalicijske vlade, saj ni več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Razlog za Draghijev odstop je, da se koalicijsko Gibanje pet zvezd danes ni udeležilo glasovanja v italijanskem senatu o ukrepih za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini.

Sveženj je sicer bil sprejet, a je Draghi še pred glasovanjem dejal, da brez podpore Gibanja pet zvezd ne bo vztrajal na čelu vlade.

Gibanje pet zvezd, ki je z 32 odstotki glasov zmagalo na zadnjih volitvah leta 2018, se sooča s hudo notranjo krizo. Potem ko je iz njega izstopil zunanji minister Luigi Di Maio, je odšlo je tudi nekaj poslancev.

Če bi prišlo do izstopa Gibanja pet zvezd iz vlade, bi izstopila tudi skrajno desna Liga, je v sredo napovedal vodja te stranke Matteo Salvini. Po njegovi oceni bi bile najboljša rešitev za Italijo predčasne volitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije