Maratonska policijska ura: Srbi ne smejo ven 60 ur

Srbija zaostruje ukrepe.
Fotografija: Aleksandar Vučić. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksandar Vučić. FOTO: Reuters

Iz držav na Balkanu poročajo o novih primerih okužb z novim koronavirusom in žrtvah. V BiH je covid-19 zahteval še eno življenje, na novo okuženih je še 16 ljudi. V Srbiji so podaljšali policijsko uro ob koncih tedna, ki zdaj velja od danes od 17. ure do ponedeljka do 5. ure.

V Srbiji je do zdaj ob koncih tedna policijska ura veljala od sobote popoldne, na podlagi četrtkove odločitve vlade pa so jo z današnjim dnem podaljšali. S tem želijo ob lepem vremenu in velikonočnih praznikih zagotoviti spoštovanje omejitev gibanja na prostem.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med današnjim obiskom v Nišu poudaril, da bo v boju proti širjenju virusa ključnih prihodnjih deset dni. »Do 20. aprila se bo reševala usoda našega odnosa do virusa, zato je do takrat potrebna največja disciplina prebivalcev,« je opozoril, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kapacitete na robu zmogljivosti

V Niš je prinesel dodatno medicinsko opremo, ob tem pa prebivalce tega mesta na jugu Srbije pohvalil zaradi discipliniranega izvajanja ukrepov. Te je izpostavil kot še posebej pomembne, ker so kapacitete v bolnišnicah po državi že na robu zmogljivosti.

Na novinarsko vprašanje o stikih in morebitnem testiranju, potem ko je v sredo sporočil, da je njegov starejši sin Danilo okužen z novim koronavirusom, je dejal, da je v stalnih stikih z zdravniki.

»Tisto sekundo, ko bodo mislili, da obstaja kakršna koli možnost, da bi bil okužen, se bom testiral,« je zagotovil. Novinarja regionalne televizije N1, ki je vprašanje postavil, pa je obtožil, da ga ne zanima njegovo zdravje, temveč iščejo razloge, da ga več ne bi bilo, poroča Tanjug.

V Srbiji umrlo 71 ljudi

V Srbiji je zaradi covida-19 v zadnjih 24 urah umrlo še pet ljudi, skupno 71. Potrdili so 238 novih primerov okužbe, skupno 3.105, je danes sporočila epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević. V zadnjem dnevu so testirali 1.893 ljudi, od začetka epidemije skupno 14.240, poroča Tanjug.

Vučić je danes napovedal povečanje števila testiranj. Dejal je, da naj bi jih danes izvedli več kot 2.000, cilj pa je 4.000 dnevno.

Iz Bosne in Hercegovine medtem danes poročajo o 16 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 875. Okrevalo je skupno 118 bolnikov. Potem ko je ponoči umrla 62-letna bolnica, se je število smrtnih primerov, povezanih z okužbo, povečalo na 36, so sporočile pristojne oblasti.

V Republiko Srbsko je v četrtek prispela ruska pomoč v obliki zaščitne opreme, ob tem pa tudi skupina ruskih vojakov, ki bodo pomagali pri razkuževanju zdravstvenih ustanov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Pomoč ta srbska entiteta BiH prihodnji teden pričakuje od Madžarske.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije