Ljudje v strahu začeli spreminjati navade: neverjetno, kaj so predlagali Hrvatom

Novi koronavirus spreminja številne navade po svetu.
Fotografija: V ZDA so špotnikom svetovali, naj svojih privržencev ne bi več pozdravljali s tleskom z dlanjo, ampak s stisnjeno pestjo, in naj ne bi več dajali avtogramov s tujimi svinčniki. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
V ZDA so špotnikom svetovali, naj svojih privržencev ne bi več pozdravljali s tleskom z dlanjo, ampak s stisnjeno pestjo, in naj ne bi več dajali avtogramov s tujimi svinčniki. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Ljudje po vsem svetu so zaradi novega koronovirusa, ki je zahteval že več kot 3000 smrtnih žrtev, začeli spreminjati navade pri pozdravljanju, na delu, doma in pri verskih obredih, da bi zajezili okužbe. Rokovanje, objeme in poljube ob srečanju sta tako zamenjala pogled v oči in gesta z roko.

Kitajska

Na Kitajskem kjer je novi koronavirus izbruhnil, rdeči reklamni panoji v Pekingu opozarjajo ljudi, naj se ne rokujejo, ampak raje v pozdrav sklenejo svoje roke. Oblasti tudi spodbujajo ljudi, naj uporabljajo tradicionalno gesto gong shou – pest ene roke, ki se opira na dlan druge roke.

Francija

Mediji v  so polni nasvetov, kako nadomestiti poljub na obe lici, tradicionalen pozdrav Francozov ob srečanju, ter rokovanje na delovnem mestu. Strokovnjak za bonton Philippe Lichtfus priporoča pogled v oči.

Brazilija

Brazilsko ministrstvo za zdravje je državljanom svetovalo, naj si ne delijo kovinskih slamic za pitje južnoameriškega kofeinskega napitka mate. Odsvetovalo je tudi poljub kot obliko pozdrava.

Nemčija

Nemški notranji minister Horst Seehofer je v ponedeljek vzbudil pozornost javnosti, ker se zaradi novega koronavirusa ni želel rokovati s kanclerko Angelo Merkel. Ta se je odzvala z nasmehom in dvignila roko v pozdrav.

Španija

V Španiji razmišljajo, da bi zaradi epidemije prepovedali tradicionalno poljubljanje kipcev Marije in svetnikov, ki je priljubljeno predvsem v tednu pred veliko nočjo.

Romunija

V Romuniji začetek pomladi obeležijo s festivalom martisor, med katerim večinoma moški ženskam podarjajo cvetje in talismane. Vlada ljudi poziva, naj se ob tem ne poljubljajo.

Iran in Libanon

Ponekod, med drugim v Iranu in Libanonu, krožijo videoposnetki, na katerih se ljudje namesto običajnega rokovanja dotaknejo s stopali.

Nova Zelandija

Nekatere izobraževalne ustanove na Novi Zelandiji so začasno opustile tradicionalni maorski pozdrav hongi, pri katerem človeka stakneta nosova. Ponekod so namesto tega kot obliko pozdrava uvedli tradicionalno maorsko pesem waiata.

Avstralija

V Avstraliji je minister za zdravje zvezne dežele Novi Južni Vels pozval ljudi, naj bodo previdni pri poljubljanju, namesto rokovanja pa je predlagal trepljaj po hrbtu.

ZAE in Katar

V ZAE in Katarju ljudem svetujejo, naj opustijo tradicionalno pozdravljanje z nosovi. V ZAE odsvetujejo tudi poljubljanje in rokovanje in predlagajo ljudem, naj si v pozdrav raje pomahajo.

ZDA

V ZDA je košarkarska liga NBA svojim igralcem izdala vrsto priporočil. Med drugim naj svojih privržencev ne bi več pozdravljali s tleskom dlani, ampak s stisnjeno pestjo, in naj ne bi več dajali avtogramov s tujimi svinčniki na žoge ali na majice.

Hrvaška

Zagrebški župan Milan Bandić je ob izbruhu novega koronavirusa priporočal čiščenje rok s pepelom. »Čistili si bomo roke s pepelom, a ne v zagrebških šolah. Tudi sam dobivam pepel na vasi in si z njim čistim roke,« je dejal Bandić in se s tem odzval na opozorila, da na osnovnih in srednjih šolah nimajo niti mila niti papirnatih brisač.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije