POTOVALNI VELIKAN

Potovalna agencija propadla, več sto tisoč ujetih po svetu

Največji potovalni velikan Thomas Cook ni mogel najti ne zasebnih vlagateljev ne državne pomoči, ki bi ga rešili pred kolapsom.
Fotografija: Potnikom bodo uredili brezplačno pot do matičnih letališč. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Potnikom bodo uredili brezplačno pot do matičnih letališč. FOTO: Reuters

Medtem ko se sprašujemo, kakšna prihodnost čaka letalsko družbo Adria Airways, prihajajo iz Velike Britanije slabe novice. Propadla je najstarejša potovalna agencije na svetu Thomas Cook, piše BBC, več sto tisoč ljudi ne more domov.

Potovalni velikan Thomas Cook gre v stečaj. Zaradi prisilne poravnave so odpovedali vse lete, agencija pa je imela okoli dve milijardi dolga.

Po posebnem programu se bodo v domovino lahko vrnili vsi turisti, ki so obtičali po destinacijah po svetu. Agencija za civilno letalstvo je že najela deset čarterskih letal, s katerimi bodo turiste pripeljali brezplačno do matičnih letališč.

Na tujem je ostalo ujetih do okoli 150.000 britanskih dopustnikov, piše BBC. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pa v organizaciji Thomasa Cooka, ki je potovalna in letalska družba, dopustuje okoli 600.000 ljudi.

Po bankrotu potovalne družbe naj bi bilo po svetu ujetih najmanj 150.000 ljudi. Številni so ostali brez dela. FOTO: Jože Suhadolnik
Po bankrotu potovalne družbe naj bi bilo po svetu ujetih najmanj 150.000 ljudi. Številni so ostali brez dela. FOTO: Jože Suhadolnik

Ob ujetih potnikih je zadnje upanje in s tem zaposlitev izgubilo več tisoč zaposlenih v kar 178 let starem podjetju. Po vsem svetu koncern zaposluje več kot 22.000 ljudi, od tega 9.000 na Otoku.


Načrt sanacije ni uspel

Thomas Cook je pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group. Ta bi v dokapitalizaciji prispeval 450 milijonov funtov in s tem pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot.
Vendar pa so banke podjetju postavile dodaten pogoj, in sicer 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Podjetju pri zasebnih vlagateljih denarja ni uspelo najti, so za AFP povedali viri. Ker se v reševanje ni vmešala država in ponudila pomoči, je podjetje ostalo brez rešitelja in bankrotiralo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije