NAPETI ODNOSI

Lavrov: ZDA pripravlja teren za hibridno vojno proti Rusiji

»ZDA v Ukrajini bijejo vojno proti naši državi, da bi dokončno rešile rusko vprašanje,« je dejal Lavrov.
Fotografija: Sergej Lavrov  FOTO: Sergei Karpukhin Reuters Pictures
Odpri galerijo
Sergej Lavrov  FOTO: Sergei Karpukhin Reuters Pictures

ZDA v Ukrajini pripravljajo teren za hibridno vojno proti Rusiji, je danes na letni novinarski konferenci v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Predloge ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za mir je označil kot absurdne in ponovil, da morajo vsakršni tovrstni pogovori obravnavati širše varnostne pomisleke Rusije.

»ZDA v Ukrajini bijejo vojno proti naši državi, da bi dokončno rešile rusko vprašanje,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass opozoril Lavrov in ponovil, da v Ukrajini ne bi smelo biti objektov vojaške infrastrukture, ki bi lahko predstavljali grožnjo Moskvi.

»Interesi, ki se nanašajo na ruski položaj v svetu, ležijo predvsem pri naših bližnjih sosedih. Samoumevno je, da v Ukrajini in na drugih območjih, ki mejijo na Rusijo, ne sme biti objektov vojaške infrastrukture, ki bi neposredno ogrožali našo državo,« je poudaril. Ob tem je posvaril, da bo Moskva v primeru vstopa Finske v zvezo Nato prisiljena sprejeti ustrezne povračilne ukrepe.

Zahod obtožili, da skuša oslabiti odnose med Rusijo in Kitajsko

Predloge ukrajinskega predsednika za mir v Ukrajini je označil kot absurdne in nesprejemljive. »O pogajanjih z Zelenskim sicer ne more biti govora, ker je zakonsko prepovedal pogajanja z rusko vlado,« je še dodal. Vseeno pa je zatrdil, da se je Moskva pripravljena pogajati z Zahodom, a da morajo takšni pogovori obravnavati širše varnostne pomisleke Rusije.

Dejanja ZDA tekom ruske invazije je nato primerjal s tistimi Adolfa Hitlerja in Napoleona Bonaparteja, pri čemer je dejal, da si je Washington podredil celotno Evropo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zahod je obtožil, da si prizadeva oslabiti odnose med Rusijo in Kitajsko ter razdreti Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean), znotraj katerega se napetosti, po njegovem mnenju, stopnjujejo. Hkrati je tudi opozoril, da Zahod na vse možne načine skuša zaustaviti nastanek večpolarnega sveta.

»Z našimi zanesljivimi partnerji in prijateljskimi državami bomo gradili nove oblike sodelovanja, ki nam bodo koristile in na katere tisti, ki si prizadevajo podrediti ves svet, ne bodo mogli vplivati,« je še dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije