RUSKI PREDSEDNIK

Kriv za stotisoče mrtvih, ob novi vojni na pragu Evrope upa na mirno rešitev

Ruski predsednik Vladimir Putin dogovora o prekinitvi ognja, ki je bil dosežen ob posredovanju ruskih mirovnikov, ni omenil.
Fotografija: Ruski predsednik je danes izrazil upanje za mirno rešitev spora v Gorskem Karabahu.. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik je danes izrazil upanje za mirno rešitev spora v Gorskem Karabahu.. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izrazil upanje za mirno rešitev spora v Gorskem Karabahu, pri čemer dogovora o prekinitvi ognja, ki je bil dosežen ob posredovanju ruskih mirovnikov, ni omenil.

»Smo v tesnih stikih z vsemi stranmi konflikta, z oblastmi v Erevanu, z oblastmi v Stepanakertu in Bakuju. Upam, da bomo odpravili napetosti in rešitev tega problema prenesli na miroljubno pot,« je dejal na srečanju s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem.

Putin dogovora o prekinitvi ognja ni omenil

Za zdaj tako ni jasno, ali so bile njegove izjave, ki jih je predvajala ruska državna televizija, podane pred razglasitvijo premirja v Karabahu ali po njej. Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ni želel komentirati dogovora o prekinitvi ognja. 

Separatistične oblasti v Gorskem Karabahu, kjer živijo večinoma Armenci, so danes sporočile, da so ob posredovanju poveljstva ruskega mirovnega kontingenta pristale na prekinitev ognja. Ob tem so dodale, da bodo pogovori o reintegraciji ter zagotavljanju pravic in varnosti Armencev v Gorskem Karabahu potekali v četrtek v mestu Jevlah.

image_alt
Pred evropskim pragom nov konflikt, lakota hrani sovraštvo: v vrsti za kruh padajo v nezavest (VIDEO)

Prekinitev ognja so potrdile tudi oblasti v Azerbajdžanu. Armenski premier Nikol Pašinjan pa je poudaril, da je zdaj izjemno pomembno, da se premirje ohrani in spoštuje. Prav tako je izrazil upanje, da bodo ruski mirovniki zagotovili izvajanje prekinitve ognja.

Azerbajdžanski predsednik razglasil konec vojaške operacije

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je medtem že razglasil konec vojaške operacije v Gorskem Karabahu in dejal, da je državi uspelo obnoviti svojo suverenost. Ob tem je zatrdil, da so azerbajdžanske sile uničile večino armenskih, separatističnih enot v regiji in da se je njihov umik že začel. V azerbajdžanski operaciji je bilo po zadnjih podatkih separatistov v Gorskem Karabahu ubitih najmanj 200 ljudi, več kot 400 pa je bilo ranjenih. Med mrtvimi je najmanj deset civilistov, vključno s petimi otroki.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije