VLADIMIR KAR-MURZA

Kritika Kremlja obsodili zaradi veleizdaje: dobil je 25 let

V Moskvi so obsodili Vladimirja Kara-Murzo. 41-letnik je prejemnik nagrade za človekove pravice.
Fotografija: Ruskega opozicijskega politika in novinarja Vladimirja Kara-Murzo čaka četrt stoletja strogega zapora. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Ruskega opozicijskega politika in novinarja Vladimirja Kara-Murzo čaka četrt stoletja strogega zapora. FOTO: Facebook

Sodišče v Moskvi je včeraj na 25 let zapora obsodilo ruskega opozicijskega politika Vladimirja Kara-Murzo, ki je bil spoznan za krivega veleizdaje zaradi kritik vojne v Ukrajini in širjenja laži o ruski vojski. Obsodba ostrega kritika Kremlja je še eden od poskusov utišanja opozicijskih glasov, ki so se okrepili po ruski invaziji na Ukrajino.

Ponosen je

Čaka ga 25 let zapora v kazenski koloniji s strogim režimom, prisodili so mu tudi denarno kazen v višini okoli 4500 evrov in sedemletno prepoved ukvarjanja z novinarstvom. Ob razglasitvi sodbe je bil zaprt v kletki za obtožence, z lisicami na rokah. Bil je nasmejan, svojim privržencem pa je z gesto pokazal, naj mu pišejo v zapor.

V svoji zadnji izjavi na sodišču prejšnji teden je Kara-Murza dejal, da stoji za svojimi političnimi izjavami, tudi proti ruski ofenzivi v Ukrajini. »Ne samo, da se za nič od tega ne kesam – ponosen sem na to,« je dodal.

Poslabšano zdravje

Po besedah njegove odvetnice Marie Eismont se je zdravstveno stanje Kara-Murze v zaporu poslabšalo, v priporu naj bi shujšal za 17 kilogramov. Opozicijski aktivist sicer trpi za živčno boleznijo, imenovano polinevropatija, ki naj bi bila po mnenju njegovih odvetnikov posledica dveh poskusov zastrupitve v letih 2015 in 2017. Kara-Murza trdi, da je bil zastrupljen zaradi svojih političnih dejavnosti. 41-letni aktivist, publicist in nekdanji novinar je tudi soustanovitelj Ruskega protivojnega odbora, ki nasprotuje ruski invaziji na Ukrajino, lani pa je prejel nagrado Vaclava Havla za človekove pravice.

Obsojeni je na glas nasprotoval politiki Vladimirja Putina. FOTO: Reuters
Obsojeni je na glas nasprotoval politiki Vladimirja Putina. FOTO: Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije