ŠIRITEV NATA

Kremelj: Ukrajina nima volje za nadaljevanje mirovnih pogajanj

Švedska in Finska sta medtem uradno vložili prošnji za vstop v Nato.
Fotografija: Dmitrij Peskov. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Odpri galerijo
Dmitrij Peskov. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Kremelj je danes oblasti v Kijevu obtožil, da si ne želijo nadaljevati mirovnih pogajanj za končanje vojne v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da so pogajanja prekinjena, je sicer že v torek povedal glavni ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak.

»Pogovori ne napredujejo in ugotavljamo popolno pomanjkanje volje ukrajinskih pogajalcev za nadaljevanje tega procesa,« je na novinarski konferenci v Moskvi povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Hkrati je poudaril, da Kremelj ni prejel nobenih informacij o ruskem vojaku, obtoženem uboja neoboroženega civilista v Ukrajini, ki naj bi mu danes začeli soditi, to pa bo prvo sojenje za vojne zločine od začetka ruske invazije.

image_alt
Po dvomesečnem ujetništvu se je predalo skoraj tisoč Ukrajincev v Azovstalu

Peskov je ukrajinske oblasti prav tako obtožil, da je veliko takšnih primerov, o katerih poročajo, preprosto lažnih ali celo uprizorjenih.

»Še vedno nimamo nobenih informacij, tudi možnost zagotavljanja pomoči je zaradi pomanjkanja diplomacije tam zelo omejena,« je dodal.

image_alt
Spogledovanje Švedske in Finske z Natom: kaj lahko pričakujemo od Rusije? Odgovarja Bogomil Ferfila

Ruski vojak Vadim Šišimarin je sicer bil obtožen, da je 28. februarja ubil neoboroženega 62-letnega civilista, ko je streljal z avtomatsko puško skozi okno avtomobila, da bi civilistu preprečil prijavo položaja skupine ruskih vojakov. Vojaku iz Irkutska v Sibiriji tako grozi dosmrtna zaporna kazen.

Švedska in Finska uradno vložili prošnji za vstop v Nato

Švedska in Finska sta danes v Bruslju uradno vložili prošnji za vstop v Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Prošnji sta generalnemu sekretarju zavezništva Jensu Stoltenbergu davi predala veleposlanika obeh držav. Obe doslej nevtralni državi sta se za vstop v Nato odločili zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Pridružitev novih članic mora potrditi vseh 30 dosedanjih. Za zdaj mu nasprotovanje izraža Turčija, ki je kritična do domnevnih povezav obeh držav s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je v Turčiji prepovedana, in kurdsko milico YPG v Siriji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije