NUJNA NAVODILA

Krek svari, Hrvati objavili nova navodila

Objavljeno 28. junij 2020 06.47 | Posodobljeno 28. junij 2020 08.20 | Piše: P,. Pa.

Hrvati se zavedajo, da stanje pri njih ni rožnato.

FOTO: Roman Šipić, Delo
Stanje pri naših južnih sosedih je alarmantno. Če ne bo kmalu bolje, bo treba zaostriti ukrepe, je v soboto napovedal direktor slovenskega inštituta za javno zdravje Milan Krek. V soboto so poročali, da so potrdili 85 novih okužb, v petek 56, dan prej pa kar 95.

Hrvaške oblasti so v soboto zvečer objavile navodila, kako prilagoditi vsakodnevno življenje na Hrvaškem, in zapisale, da so zaščitne maske nujne in obvezne. Priporočajo, da se ljudje izogibajo večjim množicam in zbiranju na javnih mestih.

Nadalje pišejo, da so zaščitne maske obvezne pri uporabi javnega transporta, odsvetujejo rokovanje, objemanje in poljubljanje ter svetujejo, da se spoštuje in upošteva priporočeno varnostno razdajo. Odsvetujejo stik z osebami, ki imajo povišano telesno temperaturo, kašljajo ali težko dihajo.
 

Hrvaška v rdečem, napovedali so jim 1.500 mrtvihHrvati v navodilih znova opozarjajo na higieno rok in dodajajo navodila, kako pravilno umiti roke. Pomembna je tudi higiena kašlja in kihanja. Namesto v roke kašljajte in kihajte v rokav. Izogibajte se dotikanja obraza, ust in oči. Priporočajo tudi dosledno čiščenje doma.


Hitra analiza Hrvaške: to so mogoči scenariji


Se nam obeta zaostritev nadzora na meji?

Milan Krek, direktor inštituta za javno zdravje, je za 24ur pojasnil, da je bilo osem potrjenih okužb iz znanih skupin, dve okuženi osebi sta prišli iz BiH, tri iz Srbije, za eno osebo pa izvora še niso našli.

Krek je še dejal, da je epidemiološka slika v sosednji Hrvaški resna, in dodal, da bi morala Slovenija, če se situacija ne umiri, zaostriti ukrepe. 
Deli s prijatelji