Koronavirus zanetil krvave upore v arestih

Italijanske oblasti so za 14 dni prepovedale obiske. Jetniki so si podredili paznike, zanetili so tudi požare.
Fotografija: V številnih ustanovah so jetniki prevzeli oblast. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
V številnih ustanovah so jetniki prevzeli oblast. FOTO: Guliver/Getty Images

Novi koronavirus je okrutno udaril po naših zahodnih sosedih, tamkajšnja vlada pa z nemilostnimi ukrepi poskuša zamejiti širjenje okužb. A ko so naznanili prepoved obiskov v italijanskih zaporih, je za rešetkami završalo in počilo, poročajo mediji, v izgredih pa preštevajo celo smrtne žrtve.

Najhuje je bilo v Modeni, kjer je menda umrlo šest zapornikov, še dva sta v kritičnem stanju, okoli 18 jih je še v bolnišnici, blago poškodovana sta tudi dva paznika. Silovito naj bi se uprlo več sto zapornikov, zasedli so več prostorov v ustanovi, med drugim lekarno. Po poročanju nekaterih italijanskih časnikov naj bi skupina tam odtujila nevarne snovi in jih zaužila, po drugih različicah pa naj bi se zastrupili zaradi vdihavanja strupenih plinov v manjših požarih, ki so izbruhnili. Preiskava še poteka, mediji pa še pišejo, da je okoli 20 uslužbencev zaradi neredov zapustilo zapor, medtem ko se je 500 zapornikov nebrzdano razbežalo po prostorih, tudi na streho; potem ko so oblasti znova vzpostavile red, so več zapornikov premestili v druge ustanove.


V številnih ustanovah so jetniki prevzeli oblast. FOTO: Guliver/Getty Images
V številnih ustanovah so jetniki prevzeli oblast. FOTO: Guliver/Getty Images
V Pavii so jetniki za talca vzeli dva paznika, vzeli ključe in na prostost izpustili številne sotrpine, okoli 100 zapornikov je v Frosinoneju zasedlo del stavbe in se zabarikadiralo, posredovati so morali številni policisti, da so lahko ukrotili panične in besne varovance. Upori se v italijanskih zaporih zadnje dni kar vrstijo, neredi so izbruhnili tudi v Bariju, Firencah in Genovi, marsikje netijo nevarne požare, ponekod pa na zunanji strani visokih ograj in zidov protestirajo tudi jezni svojci. Italijanske oblasti so namreč uvedle številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, a so naletele na zelo buren odziv. Svojcem so namreč prepovedali obiske, a kot bentijo oblasti, ukrepi niso tako strogi, zaporniki pa po njihovem zgolj izkoriščajo kritične razmere za poskuse pobega. Za zdaj velja namreč prepoved obiskov samo do 22. marca, in ne do poletja, kot so napačno poročali nekateri, sicer pa so zapornikom do konca prepovedi omogočili komunikacijo s svojci po skypu in več telefonskih klicev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije