KDO JE NAJINTELIGENTNEJŠI V EVROPI?

Zdaj je uradno: Slovenci pametnejši od celotnega Balkana

Zemljevid, ki prikazuje povprečni inteligenčni količnik za vse evropske narode, razburja predvsem jug in vzhod Evrope. Na zahodu in severu se privoščljivo hahljajo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Peskymonkey, Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Peskymonkey, Getty Images

Kontroverzni zemljevid povprečnega inteligenčnega količnika prikazuje, da so prebivalci vzhoda in juga stare celine, predvsem Balkana, precej manj inteligentni kot pa prebivalci zahoda, poroča National Geographic.

Zemljevid je ustvaril češki jezikoslovec Jakub Marian in ga objavil na svojem blogu, uporabil pa je podatke iz kontroverzne raziskave Richarda Lynna in Tatua Vanhanena. Ta sta svoje ugotovitve zapisala v knjigi Intelligence: A Unifying Construct for the Social Sciences, kjer nakazujeta, da je inteligenčni količnik v veliki meri povezan z uspešnostjo posameznih narodov na testih, kot sta PISA ali TIMSS, ki merita izobrazbo populacij. Njune raziskave so sicer drugi raziskovalci ostro napadli in jih ocenili kot metodološko sporne.

Slovenci inteligentnejši od Američanov

Povprečna inteligenca državljanov Slovenije naj bi bila 98, enako tudi Hrvatov, Srbije 90, Makedonije 91, BiH 93. Slabši od Srbije sta samo še Črna gora s 86 in pa Albanija z 82, kar je najnižje v Evropi, medtem ko naj bi bili na naši celini najinteligentnejši Finci (101). Je pa stanje v Evropi veliko boljše in bolj enotno kot v nerazvitem delu sveta, kjer so te vrednosti včasih pod 70, medtem ko imajo na primer prebivalci ZDA povprečje 97.

To uradno pomeni, da je povprečen Janez inteligentnejši od povprečnega Johnnyja.

Preverite sami:

Inteligenca po Evropi. FOTO: Jakub Marian (jakubmarian.com)
Inteligenca po Evropi. FOTO: Jakub Marian (jakubmarian.com)


Inteligentnost po svetu:

Inteligentnost po svetu (Lynn in Vanhanen) FOTO: Olivello / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Inteligentnost po svetu (Lynn in Vanhanen) FOTO: Olivello / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas