VOJNA V UKRAJINI

Konec ruskih napadov? Takšna naj bi bila nova vojna strategija

Ruska vojska naj bi se osredotočila na vzhod Ukrajine.
Fotografija: Se bo Rusija osredotočila le na Donbas? FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Odpri galerijo
Se bo Rusija osredotočila le na Donbas? FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters

Rusija bo svoje glavne vojaške napore usmerila v »popolno osvoboditev« vzhodne ukrajinske regije Donbas, je danes sporočila ruska vojska. S tem naj bi namignila na morebitno prilagoditev ruskih vojaških ciljev drugod po Ukrajini, poroča britanski BBC.

Rusko ministrstvo za obrambo je ob tem sporočilo, da je Rusija že prej preučevala dve možnosti za »posebno vojaško operacijo« – eno, ki bi zajela celotno Ukrajino, in drugo, ki bi se osredotočila le na regijo Donbas.

Zmanjšanje ruskih ciljev?

Ti komentarji, ki so jih po navedbah BBC objavile ruske državne tiskovne agencije, nakazujejo na morebitno zmanjšanje ruskih vojnih ciljev. Ruske sile so na severu Ukrajine in v okolici Kijeva namreč naletele na močan odpor.

Vodja glavnega operativnega oddelka generalštaba ruskih oboroženih sil Sergej Rudskoj je dejal, da je 93 odstotkov pokrajine Lugansk in 54 odstotkov pokrajine Donetsk pod ruskim nadzorom. Dodal je, da je Rusija uničila večino ukrajinskih letalskih sil in mornarice.

image_alt
Putin razburjen: Rusija je žrtev nacizma

»V enem mesecu bojnih operacij je ukrajinska vojska izgubila približno 30.000 ljudi, od tega 14.000 ubitih in 16.000 ranjenih,« je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass še dejal Rudskoj. Po njegovih besedah naj bi izgube utrpelo vseh 24 večjih ukrajinskih vojaških enot.

»Ruska posebna vojaška operacija v Ukrajini strogo sledi prvotnemu načrtu, pri čemer je prednostna naloga preprečevanje civilnih žrtev,« pa je danes po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

image_alt
Biden napovedal nove sankcije in zagrozil Putinu, Rusija je reagirala takoj!

Vendar pa ministrstvo ni izključilo vdora v ukrajinska mesta, ki jih je blokirala ruska vojska. Dodali so, da se bo Rusija takoj odzvala na Natovo morebitno zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino, k čemur je večkrat pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da bo Rusija nadaljevala invazijo, dokler ne bodo doseženi cilji, ki jih je določil ruski predsednik Vladimir Putin, je po navedbah BBC poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije