SLADKA OSVEŽITEV

Konec karantene proslavili s sladoledom

Objavljeno 28. maj 2020 08.58 | Posodobljeno 28. maj 2020 08.58 | Piše: U. S.

Italijani množično na svojo priljubljeno slaščico Vsak ga povprečno poliže šest kilogramov na leto

Večina ima najraje kornet. FOTO: Guliver/Getty Images
Jagodov s čokolado? Ali morda figov z vaniljo? Italijani so minuli konec tedna izhod iz izolacije proslavili s svojo najbolj priljubljeno sladico: sladoledom. Po skoraj treh mesecih, ki so jih preživeli zaprti za štirimi stenami, so se odločili posladkati s sladoledom, industrija je rešena, so sporočili iz kmetijske zadruge.

240 ton sladoleda so polizali minuli konec tedna v Rimu in Laciju.

V Italiji je 39.000 sladoledarnic, v katerih je zaposlenih 150.000 ljudi, na leto prodajo za 2,8 milijarde evrov te ledene sladice. Minuli konec tedna so samo v Rimu in ob obali v Laciju pojedli 240 ton sladoleda! A ne le tam, v najrazličnejših okusih sicer najpogostejše poletne sladice, ki mnogim tekne vse leto, so uživali tudi drugod po Italiji, v mestih in letoviščih. No, tako velikemu navalu na sladoled vendarle ni botroval samo konec karantene, ampak tudi lepo sončno vreme in temperature, ki so bile višje od povprečja. V Italiji, poročajo, je to najtoplejše leto od začetka meritev leta 1880.

Italija je prva na seznamu svetovnih proizvajalcev sladoleda. In to, da so množično odšli na sladoled, pravzaprav ni nič nenavadnega: neverjetnih 94 odstotkov Italijanov ga redno uživa, 70 odstotkov najraje liže kepice, posajene na kornete, številni imajo radi sveže stepeno sladko smetano na vrhu. Vsak Italijan ga v povprečju poje več kot šest kilogramov na leto. Vsak Slovenec ga povprečno poje štiri kilograme, največ ga poližemo od aprila do oktobra.
Deli s prijatelji